Zašto se Izrael boji pokrenuti vojnu operaciju u Gazi?

Podijelite ovaj članak:

Izraelski ratovi u Gazi su pravdani kao odgovor na raketne napade iz Gaze ili kao čin samoodbrane. Međutim, istina je drugačija. Odnos Izraela sa Gazom je potreba Tel Aviva da odvrati pažnju od unutrašnjih političkih podjela, pokazivanje mišića neprijateljima u regionu i testiranja novog tehnološkog naoružanja. 

Izraelski dokumntarac “Laboratorija” iz 2013. govori o tome kako Izrael koristi Palestince kao ljudski laboratorij za testiranje novog naoružanja. Gaza je glavno područje za testiranje ovog naoružanja. 

Niko nije doveo do perfekcije korištenje sile u političke svrhe kao sadašnji premijer Benjamin Netanyahu. Desničarsko i pro-ratno glasačko tijelo je više zainteresirano za izgradnju ilegalnih naselja i za sigurnost nego za ekonomiju i socio-ekonomsku jednakost. S obzirom na trenutnu situaciju, Netanyahu bi trebao biti u boljoj poziciji da pokrene još jedan rat u Gazi. Međutim, pitanje rata u Gazi još uvijek nije pokrebuto. Zašto?

Prvo, politički rizik napada na Gazu je dugoročno manje isplativ. Očekivanja od premijera su velika a neizvjestan ishod rata bi značio da su Palestinci izašli kao pobjednici što bi moglo da sruši trenutnu koaliciju. Ovakav rizik nije potreban premijeru Netanyahuu ovom momentu.

Drugo, Pokret palestinskog otpora je jači nego ikada. Hamas je nedavno objavio da koristi tkz. oružje zemlja-zrak u odgovoru na izraelske zračne napade na Gazu. Iako Gaza koristi osnovni vojni arsenal koji je većinom napravljen na njihovoj teritoriji, takvo oružje je mnogo sofisticiranije nego ono korišteno tokom rata u Gazi 2008.

Treće, zalihe izraelske municije u posljednje vrijeme su veoma male. Zbog rata u Ukrajini, SAD se više okrenula ovoj državi koja je napadnuta od Rusije. Washington nije u mogućnosti da obnovi izraelski vojni arsenal kako je to bilo za vrijeme rata 2014. u vrijeme administracije Baracka Obame. 

Iako je izraelski napad na Gazu danas mnogo rizičniji nego li je to bilo u prošlosti, Netanyahu može da ga pokrene ako osjeti da je njegova pozicija u opasnosti.    

Više na: https://www.middleeastmonitor.com/20230206-failed-experiment-three-reasons-why-israel-fears-a-major-war-on-gaza/

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x