Zbog čega su glavobolje češće za vrijeme mjesečnice i kako ih se riješiti?

Podijelite ovaj članak:
Kao da grčevi, nekontrolisana želja za hranom i loše raspoloženje nisu dovoljni, žene koje pate od migrena u 71 posto slučajeva će dobiti napad početkom
menstrualnog ciklusa.

Žene koje pate od migrena nisu jedine koje se bore s glavoboljama za vrijeme menstrualnog ciklusa. Čak i žene koje ne pate od migrena mogu patiti od hormonalnih glavobolja koje se javljaju za vrijeme ciklusa.

Razumijevanje zašto se nešto događa često je prvi korak u rješavanju nekog problema. Ellen Vora, psihijatrica i stručnjakinja za zdravlje žena, rekla je za HuffPost da ne postoji jednostavno objašnjenje zašto vas glava boli za vrijeme ciklusa, ali glavni krivac su hormoni.

“Hormonalne promjene utječu na sve, estrogen također igra veliku ulogu u dobijanju glavobolje”, rekla je Vora.

Kako spriječiti ili liječiti razdoblje glavobolje

Iako nije sigurno da ćete zaustaviti glavobolje, možete ih pokušati bar prevenirati. Glavobolja se možete riješiti ispravnom ishranom. Ishrana bogata magnezijem poput zelenog povrća, orašastih plodovi i avokada može pomoći u smanjenju učestalosti ili ozbiljnosti glavobolje.

Vora tvrdi da su ženama koje imaju nedostatak magnezija simptomi ciklusa mnogo lošiji. Naime, tijelo ima povećanu potrebu za magnezijem zbog kontrakcija maternice tokom menstruacije. To uzrokuje stvaranje napetosti u mišićima na ostatku tijela poput napetosti u mišićima vrata i malih mišića oko čela, sljepoočnica i vlasišta, što uzrokuje glavobolje.

Vora je također preporučila da vježbate prije ciklusa. Ona preporučuje pilates. Budući da glavobolja može doći iz napetosti mišića, svaka vježba koja jača jezgru i vodi boljem držanju može pomalo pomoći.

“I ne zaboravite raditi na smanjenju ukupnog stresa”, rekla je Vora. Neke tehnike za ublažavanje stresa su čitanje, šetnja, razgovor s prijateljem ili što god vas čini sretnim.

Ako vam preventivne mjere baš i ne pomažu ostavljajući vas zaglavljene s neugodnom glavoboljom, popijte jedan ibuprofen. Također potrudite se da budete dovoljno hidrirani i da imate dovoljno sna. Također pokazalo se da je jednako djelotvoran i đumbir. Vruće ili hladne obloge također mogu pomoći nekim ženama da osjete olakšanje.

A ako imate migrene, postoje preventivni lijekovi koje možete uzimati, neki od njih su redovna tjelovježba, dovoljno sna i manje stresa. Također, preporučuje se crna čokolada koja je izvrstan izvor magnezija.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x