Zbog “ratne biografije”: Smijenjen Bošnjak predsjednik Skupštine u Bratuncu

Podijelite ovaj članak:

Odbornici Skupštine općine Bratunac danas su jednoglasnom odlukom razriješili Vehida Dedića dužnosti potpredsjednika općinskog parlamenta. U obrazloženju ovog rješenja je navedeno da je Dedić 18. decembra podnio ostavku na tu dužnost iz privatnih razloga.

Prethodno je na Kolegijumu Skupštine općine skupštinska većina predvođena SNSD-om podnijela inicijativu za smjenu Dedića zbog njegove ratne biografije, iznošenja stavova o tome na televiziji i prijetnji “da bi klao sve što nosi srpsko ime”.

Prijavu protiv Dedića zbog tih prijetnji podnio je 8. decembra predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” Rs-a Vojin Pavlović.

On je SRNI rekao da je podnio prijavu protiv Dedića zbog njegove, kako se navodi, ratne biografije, učešća u jedinici “El mudžahedin” i prijetnji koje je javno iznio govoreći o svom ratnom putu.

Ljudski.ba je ranije s Dedićem razgovarao na ovu temu u tekstu pod nazivom: DEDIĆ NEĆE IZ BRATUNCA: Časno sam branio BiH, etničko čišćenje se nastavlja

Pavlović je naveo da postoji video-snimak koji se može naći na društvenim mrežama u kojem Dedić govori o svom ratnom putu i želji “da kolje sve što je srpsko”.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina obaviješten je o prijavi protiv Dedića, nakon čega je naložio preduzimanje mjera na dokumentovanju krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

U Policijskoj upravi Zvornik je rečeno da je policija u Bratuncu 8. decembra zaprimila prijavu zbog širenja mržnje na nacionalnoj osnovi.

Bratunačka Policijska stanica zaprimila je prijavu koju je podnijelo lice iz Bratunca čiji su inicijali V.P. koje je navelo da, zbog tih prijetnji, strahuje za ličnu i bezbjednost građana svoje nacionalnosti”, naveli su iz PU Zvornik, prenosi Ljudski.ba.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x