Zdrav san utiče na ljepotu, ali i na samopouzdanje

Podijelite ovaj članak:

Zdrav san utiče na naše zdravlje, ljepotu i svježinu nakon buđenja, ali i na kožu našeg lica. Nedostatak kvalitetnog sna ostavlja brojne posljedice na kožu lica, iako često, toga nismo ni svjesni. 

U jednom od istraživanja sprovedenom u Velikoj Britaniji učestvovalo je 30 žena, a svrha istraživanja bila je da se utvrdi utiče li nedostatak sna na kožu našeg lica. Ispitanicama je koža lica ispitivana poslije 6 i poslije 8 sati sna. Dokazano je da se ispitanicama koje su spavale manje, vidljivost bora povećala za 45%, a crvenilo lica i depigmentacija čak 127%.

San je vrijeme kada se naš organizam regeneriše i oporavlja od tragova, koje svakodnevan stres ostavlja na njemu. Tokom sna, tijelo izbacuje toksine iz kože, a kada ne spavamo dovoljno, tijelo ne dobija neophodno vrijeme da obavi ove procese. Pored toga što utiče na kvalitet kože lica, nedostatak sna utiče i na manjak samopouzdanja. Istraživanja su pokazala da su osobe koje spavaju oko 6 sati dnevno, čak 33% manje privlačne od osoba koje imaju 8 sati zdravog sna.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x