Zemaljski muzej BiH nabavio opremu za preventivne konzervacije zbirki

Riječ je o savremenim, kvalitetnim aparatima koji će unaprijediti rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine te unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije.
Ukupna vrijednost nabavke je 85.983,25 KM i uključuje sljedeću opremu: pokretni generator azota za dezinsekciju organskog materijala, rashladnu komoru za hladnu dezinsekciju izložbenih i naučnih eksponata, odvlaživače/isušivače zraka, mjerače vlažnosti, temperature i prisustva ugljendioksida u muzejskim prostorijama, mjerače debljine sloja koji nedestruktivno mjere debljinu premaza ili suhog filma na metalnim površinama, LCD digitalni mikroskop sa digitalnom mikroskopskom kamerom te ručno UV svjetlo za otkrivanje prijašnjih konzervatorsko-restauratorskih tretmana na djelima (na kamenu, staklu, drvetu, metalu, keramici itd.) i oštećenja koja su pokrivena sa zaštitnim UV naočalama.
Sve aktivnosti na projektu vezane su za preventivnu konzervaciju čiji je cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje.

Projekt “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu”, implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, a sredstva je donirao Specijalni fond američkih ambasadora za kulturno naslijeđe u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH. Ukupan iznos projekta je 625.000 dolara ili 1.070.000 KM.

Nema poruka za prikaz