Zeničani žele brendirati “Čimburijadu” i proglasiti je nematerijalnim dobrom BiH

Podijelite ovaj članak:

Zeničani žele brendirati “Čimburijadu” i proglasiti je nematerijalnim dobrom BiH – Forum građana Zenice, koji je jesenas inicirao obnovu i otvaranje za javnost parka „Kulin ban“ na Bilinom polju, započeo je aktivnosti na prikupljanju dokumentacije za proglašenje „Zeničke čimburijade“ nematerijalnom baštinom Bosne i Hercegovine- najavio je u izjavi za Fenu predsjednik Skupštine tog udruženja Vladimir Franjić.

-Dobili smo podršku i Grada i gradonačelnika Fuada Kasumovića da „Čimburijadu“ pokušamo brendirati, da ona bude i nematerijalno dobro BiH. Mi smatramo da, stvarno, za tako nešto postoji mogućnost da se i ostvari- kaže Franjić, koji dodaje kako u tom cilju već prikupljaju fotografije, tekstove… Svjestan je da to neće biti tako brzo i lako, da će na tome morati raditi još godinu-dvije, ali najavljuje da će im u izradi elaborata za aplikaciju pomoći i Muzej grada Zenice.

-Priča se da se ljudi, kako bi obilježili dolazak proljeća, u Zenici okupljaju i peku čimbur stotinama godina. Međutim, ono što mi imamo kao materijalni dokaz, to je fotografija iz 1936. godine.

Društva su se, prvobitno, okupljala na Ušću i uz Babinu rijeku. Ali, nakon betoniranja korita Babine rijeke te kako je Čimburijada odavno već prerasla u susret ljudi iz BiH i inostranstva, zadnjih se 20-ak godina okupljanje proširilo na Kamberovića polju i uz obalu rijeke Bosne- ističe Franjić. On dodaje kako žele da se o „Čimburijadi“ priča prije i poslije, da to bude nešto zaista važno za Zenicu, ali da postane i sastavni dio Kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“.

-Mi ćemo aplicirati sa izložbom fotografije, koju smo, uz konkurs za najbolje likovne i literarne radove osnovaca, prošle godine prvi put organizirali.

Na konkurs ćemo pozivati fotografe-amatere. Tu bismo izložbu, onda, u sklopu „Zeničkog proljeća“, mogli postaviti nekoliko dana u centru Grada. Mogli bismo je prezentirati i u drugim bh. gradovima- kaže Franjić, koji dodaje kako planiraju kao autorsko pravo zaštititi i maskotu „Čimburka“, čiji je idejni autor bio Zeničanin Abdulah Frnjić.

-„Čimburko“ se prvi put pojavio 2010. godine, ali se zbog dotrajalosti kostima nije pojavljivao od 2016. godine. Sada ga želimo vratiti, jer s „Čimburkom“ se najviše vole fotografisati djeca, ali i odrasli. U planu je i izrada suvenira sa likom „Čimburka“, da gosti mogu kući ponijeti neku uspomenu- najavljuje Franjić. On ističe kako je zadovoljan da sve manje građana tokom „Čimburijade“ loži vatru direktno na travi, da ostaje vrlo malo smeća te da građani poštuju odluku da ne dolaze automobilima na prostor Kamberovića polja gdje se okupljaju brojne družine koje slave završetak zime i buđenje novog života.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x