Zeničanka Samira Džidić će u invalidskim kolicima učestvovati na utrci i prodavati kilometre

Podijelite ovaj članak:

Dvadesetjednogodišnja Zeničanka Samira Džidić od rođenja je prikovana za invalidska kolica, ali to nije spriječilo njen duh i volju da sudjeluje na utrci “Zenički cener” koji će biti održan u Zenici 13. aprila.

Nakon operacije tumora na kičmi, odmah po rođenju, dijagnosticirana joj je parapareza flaccida, djelomična oduzetost donjih ekstremiteta koja je nikada nije spriječila u ostvarenju ciljeva. U razgovoru za Klix.ba Džidić govori kako je završila osnovnu, a potom i srednju Ekonomsku školu u Zenici. Postala je i aktivna članica Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Zenica gdje je trenutno zaposlena kao administrativni asistent.

“Pored aktivnosti u Udruženju, nađem vremena da se aktivno bavim i sportom te vrlo dobre rezultate postižem kako u atletskim disciplinama, tako i u košarci u kolicima u koju sam veliki zaljubljenik. Veoma sam zadovoljna načinom na kojim sam izgradila svoj život, aktivna sam na svim poljima, a to je ono ka čemu svaka osoba teži”, kazala je Džidić.


Već danima i noćima naporno trenira s članovima sekcije “Zenica trči”, a ideja za učešće na Zeničkom ceneru došla je spontano.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

“Obavljajući svoje redovne poslovne obaveze, dobila sam prijedlog da trčim, a ja, kao osoba koja ne može da odoli izazovu, nisam mogla da odbijem. Dobila sam i veoma dobru pratnju s kojom sam već krenula s treninzima te sudeći po njima, sigurne smo da nećemo imati problema s cenerom”, kazala je naša sagovornica te napomenula da trčanjem na Zeničkom ceneru želi pokazati da osobe s invaliditetom itekako žive aktivne živote.

“Želim potaknuti osobe s invaliditetom da se uključuju u aktivnosti koje su nam dostupne, jer cilj nam je izaći iz sjene, a mislim da od ovog boljeg načina nema. Sa svojom pratnjom Šemsom sam se dogovorila te smo odlučile prodavati svoje kilometre i učiniti ovo naše trčanje još značajnijim. Trčat ćemo za jednu divnu djevojčicu Iris, koja je zaista jedna mala lavica, koja se lavovski bori za svoje zdravlje i za svoje korake”, dodala je Džidić.

Na kraju razgovora za naš portal je kazala kako je njena poruka svim osobama da uprkos svim nevoljama, koje život zna zadati, nauče kako životu pokazati zube i s još više snage i s osmijehom izgrade život s kojim će biti zadovoljni 

“Moj cilj je da ostanem ovakva kakva jesam, da nastavim gurati kroz život s osmijehom, a sve ostalo će već doći”, zaključila je Džidić koja će 13. aprila s više stotina takmičara iz cijele BiH krenuti sa starta i, uvjereni smo, doći do cilja.


Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x