Zlatan Bektešević: Ljubav prema krojačkom zanatu naslijedio sam od majke

Podijelite ovaj članak:

Krojački studio „Zlatna nit“ otvoren je prije nekoliko mjeseci u sarajevskom naselju Grbavica. Na adresi Grbavička 40B svakodnevno vrijedno radi 21-godišnji Zlatan Bektešević, koji je na ideju da otvori krojački salon došao posmatrajući svoju majku, koja se također godinama bavila krojačkim zanatom.

„Radeći u drugim profesijama, kao konobar, prodavač, promoter, jednostavno sam odlučio da je vrijeme da počnem raditi za sebe. Moja majka je po struci krojač i dugo godina je radila taj posao, pa sam i ja uz nju učio. I korak po korak, došao sam do svog salona“, kaže Bektešević.

Mnogi bi možda pomislili da „stari“ zanati, poput krojačkog, u današnje vrijeme pomalo odumiru. Ipak, Zlatan smatra da će za one koji žele da rade, uvijek biti posla.

„Ako imate volju i želju uvijek ćete pronaći način da radite. Uz malo rizika i ispitivanja tržišta, odlučio sam se upustiti u ovu poslovnu avanturu i mogu reći da se nisam pokajao. Posao je krenuo odlično, i bolje nego očekivano. Trenutno je u firmi jedan uposlenik, a u skorije vrijeme planiram da zaposlim još dvoje“, otkriva Bektešević.

Zlatanova poslovna ideja našla se među startup projektima koje je finansijski, ali i kroz odgovarajuću edukaciju za mlade poslovne ljude, podržalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u saradnji sa Privrednom komora Kantona Sarajevo. Naš sagovornik ističe kako mu je ovakva podrška mnogo značila u njegovim poslovnim počecima.

„Sredstva koja sam dobio za start up pomogla su mi pri renoviranju prostora i kupovini mašina. Međutim, posebno bih istakao edukaciju koju smo dobili od profesora, ne samo o načinima vođenja posla, već i o načinu na koji trebamo razmišljati i praviti planove za budućnost“, kaže Zlatan.

Za razliku od mnogih mladih ljudi koji, nažalost, svoju perspektivu ne vide u Bosni i Hercegovini, ovaj mladi poduzetnik zadovoljan je onim što je već sada uspio postići i o odlasku u inostranstvo, kaže, ni ne razmišlja.

„Najvažnije je da shvatimo da gdje god odemo, na tuđem smo. Ja uvijek kažem da svu tu snagu, energiju i trud koji bi uložili da u tuđoj državi postignemo nešto, uložimo u našoj zemlji i imat ćemo isto, ako ne i više, a pritom ćemo se osjećati kao svoji na svome“, poručuje Bektešević. 

TV1

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x