Zloupotreba ličnih podataka: Raiffeisen banka šalje u Beograd svaki mjesec oko 50.000 KM.

Podijelite ovaj članak:

Raiffeisen banka d. d. Sarajevo i Društvo za upravljanje fondovima Raiffeisen Invest d. d. Sarajevo prodaju građanima Federacije – klijentima banke lažnu priču i svakodnevno iskorištavaju njihove lične podatke i u njeno ime ih zovu i nude im da svoja sredstva, penzije, štednju prebace i ulože u jedan od otvorenih fondova Raiffeisen banke – tačnije DUF-a Raiffeisen Invest d. d, uz obećanje da im je zagarantovana daleko veća kamata na takvo ulaganje nego što je na depozite ili štednji.


Ovako počinje pismo upozorenja, koje je Udruženje za podršku dioničarima FBiH uputilo na adrese Ambasade Austrije u BiH, Raiffeisen bank Wiena Austrija, Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Predsjedništva BiH (Željko Komšić i Denis Bećirović), predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara, Ureda visokog predstavnika u BiH, Misije OSCE-a u BiH i Svjetske banke u BiH.


Iz Udruženja ističu da u banci garantuju klijentima kako će na ulaganje imati kamatu 5-10 posto, čiji je iznos značajno veći od iznosa štednje u banci. Ali, iz UDD-a podsjećaju da iza ulaganja u otvoreni fond ne stoji nijedna institucija, dok su to pri oročenju štednje u banci Agencija za bankarstvo FBiH i Agencija za osiguranje depozita BiH.


– Prevara je još očitija kada se pogleda struktura ulaganja ovih fondova, gdje je trećina svakog fonda uložena u obveznice Republike Srpske, a pticama na grani je jasno da je RS nelikvidan i da ne može ispunjavati obaveze, tako da će slijedom ovog navoda građani FBiH ostati bez novca, upozoravaju iz Udruženja.


Struktura ulaganja govori i da veliki dio novca bh. građana odlazi u obveznice Srbije i otvoreni fond DUF-a RF Invest a. d. Beograd.


– Ne samo da se ovdje radi o ulaganju u povezana lica, što je u najmanju ruku smiješno, jer novac prelivaju iz jednog svog džepa u drugi, provizija koju društvo u Beogradu povlači na svoj račun je izuzetno velika. Kako se radi o oko 50.000.000 KM uloženih u otvoreni fond sa provizijom od 1 posto, DUF u Beogradu od naših građana svaki mjesec uzme oko 50.000 KM. O kakvoj disperziji rizika govorimo kada se radi o istim fondovima, istim DUF-ovima, te na koncu sa istom bankom na čelu?!, naglašavaju iz UDD-a.


Raiffeisen banka, prema finansijskim izvještajima na dan 30. juni 2023, u FBiH je imala ulaganja u obveznice Federacije nula KM, dok je u obveznice Republike Srpske uložila 97.200.000 KM.

DUOIF Raiffeisen Invest d. d. Sarajevo upravlja sa tri otvorena investiciona fonda i to: OIF Raiffeisen BALANCE ESG, OIF Raiffeisen EURO BOND i OIF Raiffeisen CASH. Omjer uloženih sredstava od štediša i dioničara u FBiH i u RS-u prema paralelnim pokazateljima na dan 31. 12. 2022. i 30. 6. 2023, kao i omjer ulaganja u Srbiju prema izvještajima za 2022. godinu objavljujemo u tabelama, koje možete pogledati u nastavku teksta ovdje

(Jelena Milanović, Oslobođenje)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x