Znate li priču o bijelom, crvenom i crnom biku?

Jelka Miličević, ministrica financija FBiH
Podijelite ovaj članak:

Složno su u preriji živjela tri bika. Jedan je bio bijel, drugi crven, a treći crn. Lav je nekoliko pokušavao da ih napadne, ali bi oni jedan drugome okrenuli leđa, a rogovima zaprijetili predatoru. Ali se on dosjetio lukavstva i jednog dana predložio crnom i crvenom biku da mu prepuste bijeloga, da im on samo smeta i otrkriva položaj onako bijel, a da će oni imati svu travu samo za sebe.
I ovi pristanu!
Ali eto ti lava ponovo i nagovara crnog bika da mu prepusti i crvenog, da se i on vidi iz daleka i da će njemu samom ostati sva trava.
I ovaj pristane!
A kad je došao lav ponovo kod njega, on leže i predade se bez borbe. Lav ga pita, zar se nećeš pokušati odbraniti, ti si bio najratoborniji…
– Ja sam pojeden onog dana, kad sam ti pustio da pojedeš mog prijatelja – bijelog bika, reče mu garonja!

Priča u nastavku na prvi pogled nema nikakve veze s ovom, ali ima!

Presudu u slučaju “respiratori” potvrdilo je apelaciono vijeće. Fahrudin Solak će provesti sljedećih šest godina u zatvoru, Fikret Hodžić pet, a Fadil Novalić četiri.
Nisam od onih koji bi komentarisao sudsku presudu, ako im je sud dokazao krivicu mjesto im je u zatvoru, ali mene zanima nešto drugo.

Kako je Jelka Miličević, tadašnja ministrica finacija i zamjenica Fadila Novalića potpuno oslobođena, a on dobio četiri godine zatvora?

I njega i nju je optužnica teretila po istoj osnovi “nesavjestan rad”, a on bez njezinog potpisa nije mogao uraditi ništa. Njezin potpis treba za otvaranje kladionica i dala ih je do sad oko tri hiljade. I tu je vrlo savjesna, ne oporezuje dobitke do 100 BAM, što je u kladionicama preko devedeset procenata svih dobitaka.

Nakon presude fina gradska raja klikće kako sad imamo “pravnu državu”, a osim spomenute Jelke niko u manjem BH (č)etnitetu nije ni optužen, iako je tu bilo kriminala za golog otoka. Bilo je ubijanja pacijenata industrijskim kisikom. Nije li to veći zločin od nesavjesnog rada Fadila Novalića?

Moram na kraju da povučem paralelu s pričom o ugroženosti koalicione braće Srba i Hrvata u BiH. Nije li sad sasvim jasno ko je ugrožen i ko drži sve poluge zakonodavne, sudske i političke vlasti u svojim rukama?

Ima li sad ijedan Bošnjak siguran od progona, još je jedno pitanje koje se samo po sebi nameće i ja mogu odmah odogovoriti da – nema!
Je li to nepravedno? Jeste! A je li zaslužno, opet je odgovor – jeste!
Bošnjaci su od agresije namještali tendere i zbrinjavali porodice i porodice svojih supruga, muževa, ljubavnica i ljubavnika. Strateški interes države im je bio zadnja rupa na svirali. U raznim parlamentima su sjedili podobni stranački kadrovi, ćutolozi, koji za pet manadata nisu se nijednom javili za riječ, ali su ih birali “zbog iskustva”. Kako nema u skupštini rs ćutologa? I kako su svi složni kad je zajednički interes (jačanje svog (č)etniteta)? Kad god je onima anamo trebalo nekoliko papaka, našli su ih vrlo lahko za sitan šićar.

Zato vrijeme je osovina zla Čović&Dodik kovala planove i strategiju kako će ostvariti svoje ciljeve. Dali su tu i tamo neki miliončić, ali su učvršćivali svoju vojsku korumpiranih sudija, tužilaca, političara i sad beru plodove svog rada. A Bošnjaci su čekali hašlame i prepuštali im na klanje jednog po jednog kolegu, a na kraju će umjesto hašlama obrati zelen bostan!

Naš “crni bik” u ovoj priči bio bi Dino Konaković, ali on misli da će se lav zasititi i da neće jednog dana doći po njega.

Živi bili pa vidjeli!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x