Znate li za džamiju sagrađenu na mjestu gdje su se sokolovi legli?

Podijelite ovaj članak:

Stara utvrda Kušlat i u njoj džamija već stoljećima izazivaju znatiželju putnika kroz dolinu rijeke Drinjače u Konjević Polju kod Zvornika. Džamija Kušlat smatra se najstarijom vojnom džamijom na prostoru Bosne i Hercegovine, a izgrađena je u 15. stoljeću, u vrijeme kada su Osmanlije osvajale Bosnu.

Nalazi se na putu između Zvornika i Konjević Polja, na mjesto susreta dvije prekrasne zelene rijeke Drinjače i Jadar, na okomitoj stijeni 15 km južno od Zvornika, nastao u davnom 13. vijeku, nalazi se srednjovjekovni grad Kušlat.

Danas se na ovom mjestu, pored ostataka srednjovjekovnog grada, može naći i jedna mala džamija, koja je ujedno i prva džamija izgrađena u Bosni i Hercegovini, i to baš na mjesto gdje su se onomad legli sokolovi…

Kušlat džamija sagrađena je na vrhu visoke stijene unutar stare utvrde. Namijenjena je bila potrebama posade osmanske vojske.

Riječ je o specifičnom objektu čiji su zidovi svjedoci gotovo 500 godina turbulentne bosanske historije. No, i sami su postali dio te teške historije. U zločinačkim pohodima zapaljena je u februaru 1993. godine.

Do Kušlat džamije se može doći samo pješice, i to iz pravca rijeke Drinjače i naselja Pahljevići. Put koji vodi do ove Božije kuće je sam po sebi poseban. Prema riječima predsjednika Medžlisa islamske zajednice Zvornik Mustafe Muharemovića, tvrđava Kušlat je prije dolaska Osmanlija predstavljala srednjovjekovni utvrđeni grad. Iz ove utvrde štićeni su karavani, ali i obični putnici.

Nakon dolaska Osmanlija, a iz duhovne i vjerske potrebe njihovih vojnika, nastala je Kušlat džamija. Za nju čuveni putopisac Evlija Čelebija veli da je Ebul Fethova, što znači da je izgrađena za vrijeme vladavine sultana Mehmeda II el-Fatiha (Osvajača).

„Kušlat je imao strateški značaj s obzirom da se nalazio na prometnici između Srebrenice i Zvornika, gdje su se nalazili karavanski putevi. Ovuda se, također, izvlačila ruda iz Srebrenice“, priča Muharemović za agenciju Anadolija (AA).

Postoji nekoliko verzija o tome kako je tvrđava Kulašt dobila ime.

Muharemović objašnjava da naziv Kušlat potječe od imena bosanske plemićke porodice Kuršlatovića. No, u narodu je poznata i priča da je tvrđava Kušlat ime dobila po ptičjem gnijezdu.

U ovoj džamiji derviši su mnogo zikrili, slaveći Stvoritelja netaknute prirode ovog djela BiH.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x