Znate li zašto je Poslanik, Muhammed, a.s., uvijek bio optimista, nasmijan, dobar, pravedan?

Znate li zašto je Poslanik, Muhammed, a.s., uvijek bio optimista, nasmijan, dobar, plemenit, druželjubljiv, pravedan? (iako je u osnovi svoga bića, imao savršene osobine, da se razumijemo)

Zato jer je uživao u islamu! Zato, što je ova vjera u svojoj osnovi lahka, lijepa i jednostavna. Vjera je njega i ljude oko njega odmarala, njihove duše, uvijek su bile pune optimizma i nade. Poslanik, a.s., ih nije opterećavao djelima, riječima, naredbama i zabranama. On je sa njima, islam živio jednostavnim i tihim tokom. Polahko, sve u svoje vrijeme je dolazilo, a oni, spremni, odgojene duše prihvatali.

On im nije morao objasnjavati islamski bonton ponasanja, jer su ga vidjeli kod njega, nije im morao objasnjavati pojmove pravde, iskrenosti, razumijevanja, pomaganja i sl., jer su to vidjeli kod njega.

Danas, bez ikakvog reda, rasporeda i prioriteta, muslimanima su pune glave, najviše fetvama, razilaženjima, politikom, strankama, obavezno imenima ispravnih i zabludjelih alima, stotinama dokaza i spremnost do iznemoglosti na raspravu, uz obavezno omalovažavanje.

I onda se pitamo, zašto ovolike podjele, mrznje, prozivanja? Zato sto se vjera predstavlja i tumaci kao zapetljana i teško dokučiva stvar.

Molim Vas! Nakon što ste spoznali Allaha Uzvišenog, radite na odgoju svojih srca (duše). Djela srca su najbitnija, kako bi upotpunio svoj kasnije namaz, post, sadaku i dr.

Odgajajte svoju dušu, uz stalni zikr (spominjanje Allaha), da bude iskrena, milostiva, plemenita, pravedna, dobronamjerna, odvažna, puna ljubavi i hrabrosti, pa ćete vidjeti, kakvo će vam biti ponašanje, kakav će vam biti namaz i post.

Uživat ćete u vjeri, kao što je uživao nas Poslanik, a.s.

Profesor islamske vjeronauke, Saudin Cokoja fb

cazin.ba

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x