Znate li zašto se u nekim zemljama vozi po lijevoj strani ceste?

Podijelite ovaj članak:

Praksa vožnje po lijevoj strani ceste ima dugu historiju i potječe još iz antičkih vremena. Postoje različita tumačenja o tome zašto je došlo do toga, ali najrasprostranjenije teorije uključuju vođenje konja s desne strane tijela kako bi se olakšalo nošenje mača i lakše se branilo od neprijatelja.

Međutim, moderna prometna pravila u Engleskoj i drugim zemljama koje voze po lijevoj strani ceste uglavnom datiraju iz srednjeg vijeka. U to vrijeme, većina ljudi bila je dešnjaka, pa je vožnja po lijevoj strani ceste omogućavala vozačima da drže svoje desne ruke slobodnima, što je bilo od koristi u obrani ili napadu ako su se susreli s neprijateljem ili strancem.

Što se tiče tačnog trenutka kada je ova praksa počela, ne postoji jasan konsenzus. Prve evidencije vožnje po lijevoj strani ceste datiraju iz Rimskog Carstva, ali sustavatizacija ove prakse se razvila tijekom vremena. U Engleskoj je vožnja po lijevoj strani ceste postala standardna praksa tijekom 18. stoljeća, dok su druge zemlje prihvatile ovu praksu kasnije, uglavnom tijekom 19. i 20. stoljeća.

Danas, većina bivših britanskih kolonija i drugih zemalja vozi po lijevoj strani ceste.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x