Zoran Kesić na američkoj turneji: Jedna od izvedenih ‘pjesama’ o Bosni (VIDEO)

Popularni srbijanski komičar – satiričar Zoran Kesić održao je u Washingtonu DC svoj show “Priče i pjesme”, u kojem kombinira stand-up komediju, pozorište, improvizacije, kabaretske pjesme i interakcije s publikom.

Teme provokativnog performansa bile su poznate publici u Washingtonu, od kojih većina gleda njegov popularni show “24 minuta sa Zoranom Kesićem”. Nije poštedio srbijanske političare, ali i političare iz susjednih zemalja. Jedna od “pjesama” koju je izveo na sinoćnjem koncertu bila je o Bosni, i o komplikovanom političkom sistemu.

image
Priče i pjesme

To je 42-godišnjem Kesiću bio prvi profesionalni obilazak SAD-a, ali i prvi put da je posjetio kontinent. U dvije sedmice nastupio je u četiri grada: Chicagu, New Yorku, Bostonu i Washingtonu D.C. Sala u centra glavnog grada SAD bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

Politički ekosistem u SAD i na Balkanu

– Ovdje mi se sviđa kako se debatuje. Tek kada mi na Balkanu dođemo do razine dijaloga koji imamo ovdje, gdje se političari biraju po zaslugama, a ne partijskoj pripadnosti, moćićemo krenuti naprijed. Ta demokratska tradicija je nešto što trebamo težiti u našem regionu, kazao je Zoran Kesić za Oslobođenje.

Dodao je i da se mnogi Amerikanci možda ne slažu sa sadašnjom administracijom, ali da su sloboda govora i medija vitalne komponente prave demokratije.

Na pitanje o tome postoje li razlike u situaciji u zemljama bivše Jugoslavije, rekao je “da apsolutno nema razlike”.

– Budući da ne postoje razlike, građani bi se trebali okrenuti suradnji i ljubavi, a ne onome što nas političari pokušavaju hraniti – mržnjom i nacionalizmom. Najlakše se oni kreću u tim “vodama” (neki čitaoci bi se uvrijedili da napišemo riječ koju je upotrebio), objasnio je Kesić.

Na pitanje mogu li se očekivati poboljšanja, on ostaje optimističan.

– Kao građanin, nadam se, ali kao profesionalni komičar i satiričar, bojim se. Mi (komičari) smo profiteri gluposti i laži. Ako ih više nemamo, bit ću bez posla, šali se, dodajući kako će to vjerojatno trajati dugo.

Nakon gotovo dva sata, publika je otišla zadovoljna, ali pesimistična o političkoj situaciji u svojoj domovini.

– Boli što ima toliko političkih referenci jer to znači da u našoj zemlji ima mnogo materijala da se komičari mogu šaliti o našem razbijenom političkom sistemu, rekao je 27-godišnji Miloš Stanojević iz Niša.

– Redovno gledamo Kesića, smejemo se kao što smo se i večeras smijali. Žalosno je da je to sve surova istina, i da smo zbog svega toga ovdje , a ne u našoj Bosni i Hercegovini, izjavila je Ajla, porijeklom iz Sarajeva.

Četiri različite vrste publike

– Svaka predstava je bila prilagođena stvarnosti tog određenog grada u kojem je bio nastup. Na taj način, Kesićeve predstave se šire i obogaćuju svakim showom kao rastući, mijenjajući organizam, kazali su organizatori u “Cultural Centre America” sa sjedištem u Chicagu, a koja predstavlja izvedbe umjetnika sa Balkana diljem SAD-a.

– To su bile četiri sasvim različite publike, u četiri različita ambijenta, kazao je Kesić, koji se šalio sa publikom zbog psovke “u crkvi” nakon što je s njima sudjelovao kao dio političkog skita na kraju njegova nastupa.

Kesić je vodeće lice TV “noćne scene” u Srbiji, a njegova emisija “24 minute sa Zoranom Kesićem” popularna je u zemljama bivše Jugoslavije.

image
Turneja u SAD-u

– Nova sezona emisije počinje 9. marta, najavio je Kesić.

Najpoznatiji je po svojim političkim komentarima i satiri, a često kritikuje i srbijansku vladu i njene političare, uključujući skečeve o predsjedniku Aleksandru Vučić.

Kesić je veliki zagovornik slobode medija, što je široko sporna tema u Srbiji, gdje mnogi optužuju vladu da ograničava novinarske slobode.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x