Zubić o zemljotresu: Nema velike panike. Napustite objekte u zoni epicentra, klima uređaj na kući ili reklama na zgradi predstavljala opasan elemenat

Podijelite ovaj članak:

Prije pola sata, u 21:43, desio se trus magnitude 4.7 po Rihteru u blizini Zenice. To je 10 km sjeverno od tog grada u zoni Željeznog polja. Trenutno nemamo informacija o žrtvama ili šteti. Pretpostavljamo da će neki objekti biti devastirani. Trus je na dubini od 8 km što znači da je hipocentar veoma plitak.

Ovaj trus je u regiji dva rasjeda koji se isprepliću na dodiru zone serpentina i zone fliša. Radi se o različitim tektonskim i reljefnim oblicima, ali su i geologija i petrološki sastav iznimno različiti.

Serpentini su dobili naziv po magmatima boje zmije (serpens), a fliš je sedimentna stijena. Prvi rasjed ide od sjeverozapadne Bosne preko Banjaluke, Zenice sve do Bratunca (tu “napušta” BiH), a drugi prati tok rijeke Bosne pa ga možete pratiti od rova Save preko regije Doboja na jugoistok sve do regije Foče (gradove nabrajam zbog lakše orijentacije).

Trus je bio plitak i nema velike panike. Svaki naredni, koji može nastupiti, biće mnogo manjeg intenziteta. Ne očekuje se veliki disbalans. Bitno je da se objekti u zoni epicentra napuste jer bi svaki klima uređaj na kući ili reklama na zgradi predstavljala opasan elemenat u naknadnim trusovima. Reverzija zna biti okrutna ako se ne pazi dovoljno.

Znamo u kojoj zoni živimo, znamo šta nam radi subdukcija Jadranske ploče zbog kretanja Afrike ka sjeveru. Bitno je sa ljudi u Željeznom polju, ali i okolini, imaju dovoljne količine pitke vode, hrane i medicinske opreme. Sve ostalo neće biti problem.

NEMA PANIKE! ČUVAJTE LJUDE!ONI SU SVE ŠTO IMAMO! poručio je profesor Vedran Zubić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x