Zukorlić odgovorio Milici Zavetnici – Biti ultra-desničar ne znači biti ultra-nepismen

Podijelite ovaj članak:

Na provokacije, kako je okarakterisan istup Milice Đurđević Stamenkovski, uslijedio je odgovor lidera SPP-a narodnog poslanika Usame Zukorlića. Biti ultra-desničar ne znači biti ultra-nepismen, poručuje Zukorlić u odgovoru.

– Imam potrebu da ovdje odgovorim gospođi Milici Đurđević Stamenkovski koja je jučer tokom perioda kada sam bio odsutan iz ove Skupštine, prozivala me i govorila o meni u trenucima kada sam upriličio prijem ministru spoljnih poslova Bosne i Hercegovine. Naime, ona je kazala prošle nedjelje neka koalicija za Sandžak da se sastala i dogovorila da traži da ima neki bosanski narod koji će govoriti nekim bošnjačkim jezikom, koji će se izjednačiti sa srpskim i da će tim putem da ruše Srbiju, na kraju je kazala da sve to potpredsjednik Skupštine Zukorlić vodi. Ja bih samo volio da znam da li je gospođa možda sanjala neki ružan košmar pa ga pomiješala sa realnošću, ili je ona zaista cijeli događaj izmislila u svojoj glavi. U ovoj državi živi bošnjački narod priznat zakonima države, govori bosanskim jezikom na kojem se izvodi nastava u skladu sa ovim zakonima ove države. Da, mi se zalažemo za još neka prava iako imamo prilično dobra prava u ovoj državi. Zar je zabranjeno zalagati se u skladu sa zakonom i ustavom Republike Srbije? Biti ultra desničar ne znači istovremeno i biti ultra nepismen. Treba naučiti razliku i znati kako se koji narod zove i kojim jezikom priča. A što se tiče skakanja na svaki spomen izraza Sandžak, ja bih zamolio predsjednika Skupštine da izriče opomene jer je to u cilju potpirivanja mržnje. Zamisli da ovdje narodni poslanici dolaze iz različitih krajeva Srbije i nije svaki kraj zakonima obuhvaćen, ja kada sam bio u osnovnoj školi, na karti geografije koju je odobrio Zavod, tamo gdje ja živim je pisalo Sandžak kao historijska kulturna regija. Zar treba ovdje skakat na svaki spomen Podrinja, na svaki spomen Pomoravlja, na svaki spomen Timočke Krajine, svaki spomen Negotinske Krajine, na svaki spomen Podunavlja, na svaki spomen Šopluka. To su historijski kulturni dijelovi Republike Srbije i meni ne smeta Raška oblast, ja sam porastao na obali Raške i gdje god teče Raška to je Raška oblast, to su dva različita toponima, ne treba miješat stvari, kaže Zukorlić.

Govorio i o problemu korijećanja rijekao u Novom Pazaru.

Što se tiče Raške kad sam je spomenuo, obećao sam mještanima, građanima koji žive Raške, Trnavice i Jošanice da ću biti njihov glas ovdje u Skupštini. S obzirom da je tu ministar infrastrukture, jako je važno da podsjetim da su prije mjesec dana bile poplave u Novom Pazaru gdje su stradala dva života, rahmet im duši, i zaista treba državni vrh da izvrši pritisak na lokalnu samoupravu u Novom Pazaru. Kažu mi mještani od 2008. godine svaki put se na proljeće obeća korićenje rijeka u Novom Pazaru. Naša je obaveza da čuvamo živote i imovunu ljudi i zato u tom duhu apelujem da sve što bude u našoj moći, utičemo da pomognemo tim ljudima koji su ugroženi u Novom Pazaru.

Govorio i o kapitalnim infrastrukturnim projektima.

– Poštovani ministre infrastrukture, meni je zaista drago da se razvija željeznički saobraćaj u Republici Srbiji ali da vam dam samo jednu informaciju da je 1950. godine list „Bratstvo“ objavio da je pri kraju izgradnja pruge između Raške i Novog Pazara. Evo prošlo je 73 godine od te vijesti a Novi Pazar još uvijek nema prugu. Zato ako postoje mehanizmi, ubrzajmo taj proces. Što se tiče rekonstrukcije pruge od Kraljeva do Raške i modernizacije pruge do Novog Pazara, zaista ti projekti kao što su pruga, kao što je autoput, evo jučer je bio susret državnog vrha Republike Srbije sa državnim vrhom Republike Bosne i Hercegovine gdje su usaglasili da će se raditi krak autoputa koji će povezati Novi Pazar preko Goražda sa Sarajevom. Autoput, pruga, aerodrom, gasovod, to su projekti na koje treba da se skoncentrišemo. Umjesto da se bavimo ovim nebitnim temama i nebitnim stvarima koje nam oduzimaju energiju, koje samo potpiruju mržnju. Evo u ponedjeljak je 30. godišnjica od otmice 19 građana ove države u mjestu Štrpci. Ja pozivam narodne poslanike da dođu da se upoznaju sa porodicama žrtava, čiji su članovi porodica ubijeni prije 30 godina samo zato što su različito mislili. Govor mržnje koji pojedinci iz ove Skupštine plasiraju, on ima za epilog to ali mi ćemo se koncentrisati na pozitivne stvari, mi smo politika pravde i pomirenja, mi pozivamo na dobro, pozivamo na pomirenje. Nama je cilj i ove koji plasiraju govor mržnje, da utičemo pozitivno na njih da se i oni jednog dana pokaju.“

Na upotrebu termina Sandžak, ponovo reagovao odbornik pokreta Dveri Borko Puškić.

– Ja kao neko ko dolazi iz Raške oblasti, a ne Sandžaka, jer mi koji smo iz Raške oblasti propatili pod okupacijom Sandaka, okupacijom Turske i Osmanlijske imperije mnogo propatili gospodine predsjedavajući. Ja smatram da je upravo potenciranje nečega što nije u skladu sa ustavom, sa postojećim zakonom, pod teritorijalnom organizacijom okruga. Podsjetiću, Raška oblast se prostire na dva upravna okruga, jedan je Zlatiborski sa centrom u gradu Užicu i drugi je sa centrom u Kraljevu, Raški okrug. Rijeka je Raška u centru Novog Pazara, ne postoji Sandžak. Da se pojedini narodni poslanici naviknu na Rašku oblast, na Raški okrug jer to je nešto što je izvorno već preko 1000 godina, a Sandžak, to je uvezena stvar, okupaciona, kazao je Puškić.

Na repliku Puškića, odgovorio je Zukorlić.

– Poštovani predsjedniče, ja Vas molim da u skladu sa članom 109 izreknete opomenu narodnom poslaniku, zato što narodni poslanik svojim govorom narušava red na ovoj sjednici, zloupotrebljavajući tematiku vezanu za nazive određenih toponima u Republici Srbiji. Naime, on govori o Raškoj oblasti, odnosno Raškom okrugu, dolazi iz Zlatiborskog okruga a kaže da je iz Raškog okruga. On time narušava, negira, kako je to definisano zakonom Republike Srbije, on nije iz Raškog okruga, on je iz Zlatiborskog okruga i ne znam zašto uopšte spominje Raški okrug, završava Zukorlić.

Sanapress

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x