Zvanično: Od augusta struja skuplja za 10 procenata

Podijelite ovaj članak:

Danas je održana sjednica FERK-a u Mostaru na kojoj je odobren zahtjev Elektroprivrede BiH za povećanje cijene električne energije. Generalni direktor Elektroprivrede BiH, Sanel Buljubašić, naglasio je potrebu za finansijskim sredstvima radi održavanja elektrana, termoelektrana i hidroelektrana u optimalnom stanju kako bi zadovoljili potrebe potrošača. On je istakao da postoji pravni osnov za donošenje ove odluke.

Buljubašić je takođe napomenuo da su današnje cijene električne energije daleko od proizvodnih troškova, ali su ključne za očuvanje energetske stabilnosti zemlje. Takođe je spomenuo da je prethodni predsjedavajući FERK-a nepotrebno uklonio ovu tačku sa prethodne sjednice, što je danas potvrđeno.

Što se tiče budućih poskupljenja, Buljubašić je izjavio da će ona zavisiti od proizvodnih troškova, a uloga FERK-a je da prati situaciju i možda interveniše smanjenjem cijena struje ako to bude potrebno. Elektroprivreda BiH je tražila povećanje cijene električne energije do 10 posto, koje će se primjenjivati od 1. augusta.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x