12 načina na koje možemo spasiti Zemlju

Podijelite ovaj članak:

Problem zagađenja životne sredine je jedan od najizazovnijih sa kojim se susrećemo danas. Neodgovarajuća sredstva za borbu protiv otpada rezultirala su zagađenjem naših okeana i rijeka, uništavanjem ekosistema i izumiranjem životinja. Ali, ako se udružimo i počnemo raditi barem nešto kako bi poboljšali našu ekologiju, možda bisno imali šanse da sačuvano našu divnu planetu.

Ovo su samo neki od načina na koje to možemo uraditi.

12. Genetski modificirane biljke koje čiste zrak

Istraživači na Univerzitetu u Washingtonu razvili su jedinstvenu metodu koja uključuje biljke koje čiste zrak. Zbog visokog nivoa zagađenosti u gradovima mnogi ljudi pate od alergija i drugih bolesti. U tim slučajevima, kućne biljke koje djeluju kao filter mogu pomoći. Tim je odlučio da iskoristi gen koji je prisutan u svim sisavcima i presađuje ga u biljke Epipremnum aureum. Ovaj gen pretvara neke hemikalije u carbon dioxid tako da reducira količinu benzena za 75% u 6 dana, pa je kloroform u potpunosti uklonjen iz sobe. Ove biljke će biti dostupne od zime 2019. godine, ali kreatori već sada žele početi da ih prodaju.

11. Kartonska boca umjesto staklene bočice

Justin Murray je patentirao bocu napravljenu od recikliranog kartona. Između ostalog, može se koristiti za vino i mlijeko. Ova metoda je jeftinija i manje štetna za okolinu jer se reciklirani karton raspada za nekoliko mjeseci, dok je staklo skoro vječno.

10. Druga šansa za višak robe

Problem iracionalne upotrebe proizvoda je veoma važan. Vlasnici WeFood radnje odlučili su da ne bacaju višak proizvoda već da im daju drugu šansu. WeFood kupuje proizvode kojima je rok trajanja pri kraju, proizvode čije je pakovanje loše i oštećeno i prodaju ih sa popustom od 50%. Za sada postoje dvije ovakve radnje u Danskoj i veoma su popularne.

9. Prenosive torbe sa biogasom

Njemačka kompanija (B)energy proizvodi biogas od organskog otpada. Ova alternativa je jako dobra za ljude koji žive u mjestima gdje nemaju pristup tradicionalnim izvorima energije ili im je pristup njima ograničen. Gas je generiran u specijalnim reaktorima, zatim se prebacuje u specijalne torbe koje su teške 4 kg. Ove torbe se lako transportuju i jedna torba je dovoljna za četiri sata plina.

8. Finski kontejneri za otpad

U Finskoj sortiranje otpada počinje u kući: u blizini kuća se nalaze različiti kontejneri za različite vrste otpada. Postoje i centri za povlačenje i privremeno čuvanje materijala kao što su papir, karton, staklo, metal, plastika, baterije i motorno ulje. U parkovima, na ulicama, u radnjama postoje i kante za smeće za različite vrste otpada.

7. Povrat pakovanja

U mnogim evropskim zemljama kupci plaćaju proizvode, ali i njihova pakovanja. Ova pakovanja se mogu vratiti, a plaćena suma će biti refundirana. Na vašem računu, u Pantti lineu, uvijek možete vidjeti sumu koja vam može biti refundirana.

6. Pretvaranje pelena u čistu energiju

ARN, postrojenje za tretman otpada u Holandiji, planira izgraditi postrojenje za reciklažu pelena. Uz pomoć reaktora koji se zagrijava do 250 stepeni Celzijusa pelene će se pretvoriti u tečnost i razložiti na različite materijale. Visoka temperatura će uništiti sve viruse i bakterije i reciklirani proizvod će biti ekološki siguran. Pelene će biti reciklirane u gas, plastiku i biomasu koje su sigurne za okolinu i to će omogućiti da se koriste umjeto uglja.

5. Medalje za Olimpijadu 2020. godine napravljene su od elektronskog otpada

Komitet za organizaciju Olimpijskih igara u Tokiju zamolio je građane da doniraju sve elektronske uređaje koje ne koriste. Metal će biti iskorišten za izradu Olimpijskih medalja. Potrebna količina za bronzanu medalju – 2699 kg – skupljena je u junu 2018. godine. Do sada su skupili 3502 kg srebra od ukupno 4091 kg koliko im je potrebno, i 27 kg zlata od 29 kg koliko im je potrebno. Projekt se završava 31. marta ove godine.

4. Biorazgradivi 6-pack

Prema ekolozima plastika (naročito plastična pakovanja za pive) ubiju oko milion morskih ptica i 100.000 morskih sisara godišnje. SaltWater Brewery sa Floride je kreirao novo pakovanje za pive napravljeno od  stabljika pšenice i ječma, bez plastike. Ova pakovanja se raspadaju brže u soli i vodi i neće naštetiti životinjama ako ih progutaju.

3. Čepovi od recikliranih etiketa Coca-Cole

Fitzroy je kreirao novi način za reduciranje upotrebe plastike. Recikliraju etikete sa Coca-Cole i prave čepove sa boce sa rumom. Ovi čepovi izgledaju kao da su napravljeni od mramora.

2. Namještaj napravljen od gljiva

Terreform je razvio Mycoform površinski sistem za izradu namještaja od gljiva. Unutrašnje punjenje je sastavljeno od supstrata micelija, odbačenih drvnih ostataka, gipsa i zobenih mekinja, koje zatim konzumira micelij i stvrdnjava u čvrst, izdržljiv materijal. Vanjska koža je napravljena od bakterijske celuloze i supstrata micelija. Integrisani su da bi postali tvrdi biopolimer koji je pogodan za arhitektonske izmjene. Na kraju korisnog životnog ciklusa proizvoda, Mycoform može biti rastavljen i ponovo vraćen nazad u životnu sredinu, gdje se može prirodno biorazgraditi.

1. Višenamjenski higijenski ulošci

Historija higijenskih uložaka je jako duga i puna je dobrih i loših ideja. Uzimajući u obzir činjenicu ogromne upotrebe ženskih higijenskih potrepština, Lunapads je odlučio da razvije višenamjenske higijenske uloške. Lako se pričvrste za donji veš specijalnim dugmićima. Nakon upotrebe, mogu se oprati u hladnoj vodi, osušiti i koristiti ponovo. Proizvođači tvrde da ovi ulošci omogućavaju prirodno strujanje zraka pa ne mogu izazvati nikakve iritacije ili gljivične infekcije. Lunapads se mogu koristiti 3-5 godine i koštaju 10-15$.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x