Da biste izbjegli probleme s nadutošću, nemojte piti hladnu tekućinu dok jedete ili odmah nakon jela. Makrobiotički zdravstveni savjetnik Zlatko Pejić preporučuje sljedeće napitke, prenosi Sensa.hr.
1. Pomiješajte 2 dl mlake vode i 2 kašičice limunova soka. Pijte u malim gutljajima.
2. U 2 dl vode dodajte 1 kašičicu kuzu praha pa kuhajte i lagano miješajte sve dok tekućina ne postane prozirna (2 – 3 minute). Uzmite komadić umeboshi šljive (polovinu ili četvrtinu) i nasjeckajte ga pa prelijte vodom u koju ste ukuhali kuzu prah. Ostavite da odstoji otkriveno 2 – 3 minute. Pijte toplo.
3. Pomiješajte 2 dl tople vode, 1 kašičicu đumbirova soka, pola žličice rižina slada (ili meda) i 1 veliku kašiku jabučnoga octa. Pijte toplo.