30. godina od likvidacije Hakije Turajlića – zločin za koji niko nije odgovarao!

Trideset je godina od kako je ubijen prvi potpredsjednik Vlade RBiH Hakija Turajlić.

Tog 8. januara1993. gospodin Turajlić je pod nikada do kraja razjašnjenim okolnostima ubijen od strane agresorskih snaga, neposredno po povratku sa sastanka sa delegacijom iz Turske koji je održan na aerodromu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Gospodin Turajlić je u ime Vlade RBiH, u ulozi potpredsjednika Vlade RBiH otišao na sastanak sa turskom delegacijom na aerodrom, a kojoj u to vrijeme četničke snage nisu dozvolile ulazak u Sarajevo.

Zanimljivo je da se gospodin Turajlić nalazio u oklopnom vozilu UNPROFOR-a, u pratnji francuskih vojnika. Vozilo su zaustavile srpske snage u sarajevskoj Kasindolskoj ulici, a francuski vojnici su poslušali naredbu agresora i otvorili vrata transportera u kojem je bio potpredsjednik nezavisne i međunarodno priznate zemlje, gospodin Turajlić. Jedan od srpskih zločinaca ispalio je rafal i usmrtio potpredsjednika Turajlića.

Do danas je ostalo nerazjašnjeno zašto su pripadnici francuskog UNPROFOR-a poslušali naređenje agresorskih vojnika i otvorili vrata transportera, jer u tom momentu kao visoki zvaničnik, Hakija Turajlić bio je pod međunarodnom zaštitom.

Nejasno je takođe i to, zbog čega pripadnici UNPROFOR-a nisu uzvratili vatru, niti su pozvali pojačanje koje im je, kako je ranije ozvaničeno, bilo udaljeno svega 500 metara od mjesta samog zločina i likvidacije, te zašto nisu zadržali Turajlićeve ubice, nego su nijemo svjedočili zločinu i tek tako dopustili odlazak zločinaca na okupiranu teritoriju.

Nažalost, za ubistvo gospodina Hakije Turajlića niko nije odgovarao.

G. Admir
G. Admir
Articles: 135
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x