Magistrica saobraćaja i komunikacija pokrenula biznis izrade tradicionalnih kolača

Podijelite ovaj članak:

Danas, u okviru kampanje promovisanja ženskog poduzetništva Senzor. ba donosi jednu jako interesantnu i inspirativnu priču.

Irma Kapić – Dilberović, rođena Krajiškinja sa adresom u Sarajevu, po struci je Magistar saobraćaja i komunikacija. Međutim, kako sama kaže, uz sve titule majčinstvo joj je uvijek bilo prioritet, a osnovni cilj – naučiti svoje dijete istinskim vrijednostima.

Upravo iz toga proizilazi i  njen poduzetnički duh. Naime, kao primjer djetetu da sve može u životu postići svojim trudom i zalaganjem, pored redovnog posla, Irma odlučuje da iz svoje kuće pokrene biznis. Tako je i nastao Zuhruf.

Zuhruf bi u doslovnom prevodu značio Ukras, a u ovom slučaju je riječ o tradicionalnim kolačima, tortama i slasticama.

Kako to da jedna magistrica saobraćaja odluči započeti biznis ovog tipa, Irma nam objašnjava:

“Nauka mi je uvijek bila prioritet ali ljubav prema kuhanju slanih jela a ponajviše pravljenje kolača potaklo me na to da sama pokrenem svoj mali biznis. Od malena sam voljela kuhinju i istraživanje nekih novih recepata, te sam počela praviti svoje tradicionalne kolače,hurmašice, ružice, baklave, slatke pite i torte najprije za uski krug bliskih ljudi, a kasnije se taj krug i proširio. Naša mala radionica smještena je u našoj porodičnoj kući iz koje je sve i  počelo. Najprije manji broj narudžbi, a kasnije smo naš prostor za izradu kolača morali prilagoditi sebi i sve većem obimu posla.”

Dalje, nastavlja svoju priču:

“Prošle godine došla sam na ideju kako i na koji način mogu dati svoj doprinost svojoj zajednici i društvu. Čovjek je individua sama za sebe. Svi smo stvoreni sa nekim ciljem i svaki čovjek treba da pronađe sebe. Kada kažem da pronađe sebe mislim na to da pojedinac treba raditi na sebi i da ulaže u sebe i svoje ideje u čemu je on to bolji od drugih. U današnjem vremenu jako je bitno pogotovo za jednu ženu da sebi ne dozvoli da joj je svejedno. Svakodnevno treba da radi na sebi i da sebi ne dopusti taj „luksuz“ da joj je svejedno. Žena igra bitnu ulogu u društvu a ponajviše u svojoj kući. Ja kao mlada i perspektivna žena vodila sam se uvijek jednim zlatnim pravilom a to je da budem najbolja verzija sebe. Volim da stičem nova znanja i iskustva. Nauka mi je uvijek bila prioritet ali ljubav prema kuhanju slanih jela a ponajviše pravljenje kolača potaklo me na to da sama pokrenem svoj mali biznis”, objašnjava nam Irma.

Ono po čemu su proizvodi iz Zuhruf radionice posebni jeste posvećenost koja stoji iza svakog komada:

“Od samog početka imala sam jednu viziju i cilj da moji proizvodi budu drugačiji od drugih. Nije mi bilo teško i po nekoliko mjeseci raditi samo na jednom kolaču i to je nešto što ljudi dobro znaju prepoznati. Svakom kolaču dam posebnu pažnju, krenem od najsitnijih detalja i trudim se da to bude nešto prepoznatljivo”, ponosno ističe.

Tokom razrade svog biznisa i radom s ljudima, Irma je mnogo pažnje posvetila komunikaciji sa svojim klijentima, na šta je najviše i ponosna:

“Ja sam jako ponosna što sam sa svojim trudom i zalaganjem idem svakim danom korak ispred. Posebno mi je drago kada mi moji klijenti pošalju poruku “Irma ovo je stvarno dobro, radujemo se novoj narudžbi”. Ja imam naviku čak i prije nego mi se jave da razmjene utiske o kolačima njima poslati poruku tipa “Javite kakvi su kolači, ako bilo šta ne bude u redu napravit ću nove”. Bitno je imati zdravu komunikaciju sa ljudima da i oni osjete da je nama stalo da njihovi naručeni proizvodi zadovolje njihove kriterije”, ističe i dodaje da je ponosna i na činjenicu da su sirovine koje koristi uglavnom BH porijekla za koje kaže da su jako kvalitetni i da joj umnogome olakšavaju posao.

Ono po čemu je Zuhruf brend prepoznatljiv jesu hurmašice sa kokosom, orasima, lješnjacima, bademima i pistacijama, ali u ponudi imaju još i slatku pitu od jabuka, oraha, suhih šljiva i cimeta, baklave, ružice, šampite, kadaif, trileće i od nedavno razne vrste torti.

“Pokušavam spojiti tradicionalno i moderno. Iz dana u dan težim da nešto novo ponudim svojim klijentima”, ističe i dodaje da Zuhruf proizvode potencijalni kupci mogu pronaći na Facebook ili Instagram stranici, gdje redovno objavljuju fotografije dostupnih, svježe pripremljenih slastica, a  trenutno vode pregovore i sa nekoliko ugostiteljskih objekata u Sarajevu, u kojima bi se ubrzo mogli početi služiti ovi domaći proizvodi.

“Moj suprug mi uveliko pomaže u svemu tome pa je on zadužen za kupovinu sirovina i dostavu našim kupcima. Sve je lakše u dvoje pa tako i nas dvoje zajedno upravljamo sa svim tim.

“Želim da poručim mladim ljudima podržite sami sebe. Bit ćete sebi zahvalni. Podsjetite se s vremena na vrijeme da iza vas stojite samo vi i gurajte sebe naprijed. Ne odustajte i ne posustajte, jednog dana ćete biti zahvalni sami sebi što niste odustali. Budite uvijek bolji od drugih. Vi to možete i morate. Ne dozvolite sebi da idete mali ispod zvijezda. Neka Vaš život bude Vaša najljepša priča”, zaključuje naš razgovor ova svestrana žena.

 

Razgovarala: Azra Mahmutović

Foto: Privatni arhiv

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Magistrica saobraćaja i komunikacija pokrenula biznis izrade tradicionalnih kolača Post Views: 1 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x