Vesna je napustila kancelarijski posao kako bi dizajnirala i proizvodila moderne komade namještaja

Podijelite ovaj članak:

Vesna Kajtaz, rođena Zeničanka, trenutno nastanjena u Loznici, odlučuje napustiti posao u osiguravajućem društvu i započeti vlastiti biznis. Tako je nastao brend Lovely bench koji se bavi dizajniranjem i izradom modernog namještaja.

“Bit će mi drago ako moja priča posluži za dizanje svijesti o tome da je moguće pokrenuti biznis od nule, ako ima dovoljno želje i volje”, kaže na samom početku našeg razgovora.

“Dizajniranjem i izradom namještaja sam počela da se bavim prije sedam godina. Prije toga sam radila u osiguravajućem društvu, i to je bio posao koji me nije ispunjavao i gdje nisam bila sretna. Poslije rođenja treće bebe, jednostavno nisam željela da se vratim u kancelariju da radim posao za koji znam da nije za mene. Jako je bitno da čovjek prepozna nezadovoljstvo i da poradi na tome da promijeni nešto. Imala sam podršku porodice, što mi je uveliko olakšalo stvari”, prisjeća se svojih početaka.

Dražana Ivanović je iskoristila pandemiju za pokretanje vlastitog biznisa

 

Zašto se baš odlučila na dizajniranje i proizvodnju namještaja, objašnjava nam:

“Uvijek me je zanimalo od kojeg materijala je nešto napravljeno, kako je neko došao na ideju, kakav je proces izrade i koliko truda je čovjek uložio da napravi neki predmet. U slobodno vrijeme sam posjećivala sajtove koji se bave unutrašnjim uređenjem, dekorom i slično. Oduvijek sam znala da ću se jednog dana oprobati u tome. To je jednostavno osjećaj koji imate u sebi, i strast koja vas vodi”, objašnjava.

Iz današnje perspektive, kada je svoj brend postavila na visoku ljestvicu, Vesna se prisjeća prvih koraka u ovom poslu:

Troje zaljubljenika u ekologiju ponudili su BH tržištu inovativne proizvode

 

“U početku je bilo teže, jer sve sam radila uglavnom sama, uz bezrezevnu podršku moje porodice. Sada imam tim saradnika i stvari se odvijaju brže i lakše. Najteži dio je onaj prvi korak – odluka. Mišljenja sam da je svako ko je počinjao neki biznis osjećao dozu nesigurnosti. S obzirom da nisam imala iskustva u tom poslu, počela sam da istražujem, edukujem se samostalno i da skupljam informacije. Učila sam o materijalima, postupcima izrade…. Često umijem da kažem da nikada nije bilo lakše nešto stvarati. Vi danas imate internet gdje možete da naučite, da pročitate tuđa iskustva, da izaberete i poručite repromaterijal, sredstva komunikacije su savršena, marketing je dostupan svima i društvene mreže nude pregršt mogućnosti za promovisanje i prodaju. To sve štedi mnogo vremena i energije, koju možete usmjeriti na stvaranje. Sada kada se osvrnem, vidim da je put bio trnovit, sa mnogo uspona i padova, ali nijednog momenta nisam pomislila da odustanem. Svaki uložen napor donio je dobar rezultat”, ponosno ističe.

Ono na šta je najviše ponosna jesu kanali distribucije jer pored našeg regiona, Lovely bench proizvodi se mogu pronaći i u Švicarskoj:

“U svaki komad koji izadje iz naše utkano je mnogo posvećenosti, truda i ljubavi. Mi dajemo ideje kupcu i uz konsultacije sa njim, slusajući njegove želje i potrebe, dolazimo do rješenja, vodeći računa o kvalitetu i maksimalno se trudimo da kupac bude zadovoljan. Mislim da nam je prednost to što izrađujemo namještaj različitih stilova, sa cijenama usklađenim sa tržištem i sa kupovnom moći stanovništva u regionu. Pored toga što smo prisutni na tržištu Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, imamo kanal prodaje u Svajcarskoj, na šta smo jako ponosni”, ističe.

“Ovim putem želim da pružim podršku svim kreativnim, neafirmisanim ženama koje imaju talenat, ideju i snove, kojima fali samo onaj prvi korak – usudi se. Radite na sebi, edukujte se, radite na samopouzdanju koje je bitan faktor. Vi vrijedite, samo je potrebno da dođete do te spoznaje. U početku će to biti mali koraci, ali kako budete koračali, oni će postati sve veći i veći. Poslije toga stvari se same odvijaju, ljudi vas kontaktiraju, shvatite da to što radite se dopada ljudima. Podrška porodice i sredine je jako bitna, ali nije presudna. Svi smo mi oprezni kada donosimo odluke koje se tiču naše egzistencije, ali nikada necete biti mlađi i sa više energije, zato JUST DO IT!!! Raditi posao koji volim, i pri tome pristojno zarađivati, za mene je neprocjenjivo”, zaključuje Vesna naš razgovor.

Neke od proizvoda iz radionice “Lovely bench” možete pogledati u našoj galeriji, a cjelokupnu ponudu možete pronaći na  njhovoj Facebook i Instagram stranici.

 

Razgovarala: Azra Mahmutović

Foto: Privatni arhiv

 

 

 

 

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x