Britanka napravila izložbu o biljkama koje se spominju u Kur'anu

U jednom hadisu stoji: “Neće musliman posaditi sadnicu, ili posijati usjev, a da ono što od toga pojede čovjek ili životinja ne bude njemu sadaka”.

Nova izložba u galeriji Shirley Sherwood u Kew Gardenu počela je tokom ramazana i ima za cilj da prikaže raspon biljnog svijeta koji se spominje u Kur'anu.

Desetine biljaka spominju se u islamskoj svetoj knjizi, ali terminologija koja se koristi u klasičnom arapskom čini uspostavljanje njihovih modernih pandana izazovom.

Umjetnica Sue Wickison radila je sa naučnicom iz Kew Gardena Shahinom Ghazanfar na izradi ovih novih umjetničkih djela, koja su uključivala opsežna putovanja po Bliskom istoku, kao i pedantna botanička istraživanja.

Wickison je rekla da ju je inspirisala posjeta Velikoj džamiji Sheikh Zayed u Abu Dabiju i cvijetni uzorci koji su krasili njene podove. “Poprilično se razlikuje od normalnih geometrijskih oblika i to je ono što me je privuklo. Stoga sam počela istraživati da li ima bilo kakvih informacija o biljkama u svetom Kur'anu i šta biljke predstavljaju”, rekla je za Middle East Eye.

„U to vrijeme nisam mogla puno toga pronaći o biljkama koje se spominju u Kur'anu, pa sam kontaktirala kolegu iz Kraljevske botaničke bašte da pitam može li mi preporučiti nekoga. Shahina je zapravo godinama istraživala i pisala o biljkama Časnog Kur'ana. Dakle, bila je to nevjerovatna koincidencija, mislim, slučajno.”

“Istraživanje je bilo prilično teško – postoji samo deset ili 12 biljaka koje su voćke, tako da imaju klasična arapska imena poput hurme, grožđa ili masline”, rekla je. “Mnoge druge biljke koje se također spominju u Kur'an, mi zapravo ne znamo kontekst u kojem su spomenute.”

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x