Hunze se kupaju u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stupnjeva ispod nule, sa sto godina plešu i igraju igre, dok 40-godišnje žene izgledaju kao djevojke, sa 60 godina imaju skladnu i savršenu figuru, a sa 65 godina rađaju djecu. Ljeti jedu sirovo voće i povrće a u zimskom periodu kajsije sušene na suncu , proklijale žitarice, i ovčiji sir.
Zanimljivo, postoji još jedna stvar: Hunze imaju period u godini kada voće još nije zrelo – taj period zovu “gladno proljeće”, on traje od dva do četiri mjeseca. U ovim mjesecima, oni skoro ništa ne jedu, samo jednom dnevno piju napitak od suhe kajsije. Ovaj post je kod njih uzdignut kao duhovna tradicija i strogo se poštuje.
R. Bircher u svojoj knjizi “Hunza – ljudi koji ne znaju za bolesti” ističe sljedeće veoma značajne karakteristike modela ishrane ovog plemena:
– Prije svega, on je vegetarijanski;
– Velika količina sirovih namirnica;
– U ishrani dominiraju voće i povrće;
– Prirodni proizvodi, bez ikakve primjene kemije, pripremljeni uz očuvanje svih biološki vrijednih materija;
– Alkohol i slatkiše upotrebljavaju izuzetno rijetko;
– Veoma umjereno upotrebljavaju sol;
– Proizvode uzgajaju samo na svom obiteljskom zemljištu;
– Imaju redovan period gladovanja.
Uz to treba dodati i druge faktori koji doprinose zdravom starenju. Ali način ishrane ovdje ima nesumljivo veliki značaj, presudan.
Za svoju tajnu dugovječnosti Hunze kažu kratko: budi vegetarijanac, budi aktivan, uvijek se kreći i ne mijenjaj ritam života, tada ćeš živjeti od 120 do 150 godina. To su obilježja svih Hunza, naroda, koji ima “dobro zdravlje”.
Najstariji član Hunza plemena ima 160 godina.
[…] Najstariji član ima 160 godina: Tajne zdravog života plemena Hunza […]