Najstariji član ima 160 godina: Tajne zdravog života plemena Hunza

Podijelite ovaj članak:

Hunze se kupaju u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stupnjeva ispod nule, sa sto godina plešu i igraju igre, dok 40-godišnje žene izgledaju kao djevojke, sa 60 godina imaju skladnu i savršenu figuru, a sa 65 godina rađaju djecu. Ljeti jedu sirovo voće i povrće a u zimskom periodu kajsije sušene na suncu , proklijale žitarice, i ovčiji sir.

Zanimljivo, postoji još jedna stvar: Hunze imaju period u godini kada voće još nije zrelo – taj period zovu “gladno proljeće”, on traje od dva do četiri mjeseca. U ovim mjesecima, oni skoro ništa ne jedu, samo jednom dnevno piju napitak od suhe kajsije. Ovaj post je kod njih uzdignut kao duhovna tradicija i strogo se poštuje.

R. Bircher u svojoj knjizi “Hunza – ljudi koji ne znaju za bolesti” ističe sljedeće veoma značajne karakteristike modela ishrane ovog plemena:

– Prije svega, on je vegetarijanski;

– Velika količina sirovih namirnica;

– U ishrani dominiraju voće i povrće;

– Prirodni proizvodi, bez ikakve primjene kemije, pripremljeni uz očuvanje svih biološki vrijednih materija;

– Alkohol i slatkiše upotrebljavaju izuzetno rijetko;

– Veoma umjereno upotrebljavaju sol;

– Proizvode uzgajaju samo na svom obiteljskom zemljištu;

– Imaju redovan period gladovanja.

Uz to treba dodati i druge faktori koji doprinose zdravom starenju. Ali način ishrane ovdje ima nesumljivo veliki značaj, presudan.

Za svoju tajnu dugovječnosti Hunze kažu kratko: budi vegetarijanac, budi aktivan, uvijek se kreći i ne mijenjaj ritam života, tada ćeš živjeti od 120 do 150 godina. To su obilježja svih Hunza, naroda, koji ima “dobro zdravlje”.

Najstariji član Hunza plemena ima 160 godina.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Najstariji član ima 160 godina: Tajne zdravog života plemena Hunza […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x