Ahmed Kulaga, pokrovitelj filma o Foči: Nemamo pravo na zaborav i moramo pisati i dokumentovati autentične podatke iz naše hiljadugodišnje historije

Podijelite ovaj članak:

Glavni pokrovitelj dokumentarnog filma “Foča – crna kutija zla” poznatog istraživačkog novinara Avde Huseinovića, Ahmet Kulaga, jedan je od onih koji ne dozvoljava da istinu prekrije zaborav.

Dokumentarac je samo na platformi Youtube pregledalo blizu 200 hiljada ljudi i rijetko je koga ostavio ravnodušnim.

Kulaga ističe da je dijete fočanskog kraja i da dobro pamti priče svojih roditelja o onome što se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata.

– Tada dok smo rasli u drugom sistemu mi smo znali u usmenim predajama šta se dešavalo, ali o tome nije pisala istorija niti smo to učili u školama. Kada bih pitao oca zašto je to tako, on bi mi govorio da samo idem u školu i da će mi se sve samo kazati. Ja sam priče pamtio, a vrijeme je prolazilo i rasli smo u jednom drugom sistemu gdje je koncentracija bila na bratstvu i jedinstvu – istakao je.

Kulaga se prisjeća da su prepričavali kako su mnogi četnici koji su klali Bošnjake na Drini slobodno hodali i čak imali rukovodeće funkcije.

– Tek kasnije ću saznati kroz pisanja Adila Zulfikarpašića da je ta spoznaja bio i jedan od razloga zašto je Zulfikarpašić, koji je bio partizan sa činom, napustio Jugoslaviju krajem Drugog svjetskog rata – navodi Kulaga, te dodaje:

– Onda se dešava agresija na Bosnu i Hercegovinu i ponovo ista priča sa Bošnjacima i Bosnom. Ponovo je stradao narod duž cijele Drine kao i po cijeloj Bosni i Hercegovini. Zbog toga nemamo pravo na zaborav i moramo pisati i dokumentovati autentične podatke iz naše hiljadugodišnje historije, posebno posljednjih 150-200 godina – naglasio je.

Danas Kulaga živi na relaciji Amerika – Bosna i nikad nije prestao voditi računa o svojoj zemlji. Pokrenuo je i određene investicije i pokušava animirati druge sunarodnjake u dijaspori da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

(Faktor/MiruhBosne)

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you. 20bet

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x