Akademik Muhić: Zablude i podvale Suada Kurtćehajića

Podijelite ovaj članak:

Piše: Akademik Ferid Muhić

ZABLUDE I PODVALE SUADA KURTĆEHAJIĆA

“Podvala Bošnjacima je da su Bošnjaci.” Suad Kurtćehajić

Evo neznalice! Evo prevaranta! Evo Suada Kurtćehajića u punom histeričnom žaru svoje opake i ogavne misije: genocidnog projekta brisanja imena Bošnjaka, a time i poricanja njihove posebnosti kao naroda, negiranja njihove državotvorne tradicije kao nacije, njihove kulture, duhovnosti i vjere, pretvaranja u prah i pepeo svih tragova njihovih djela i trajnog gašenja sjećanja na njihove podvige! Sa jasnim ciljem. Da brisanjem hiljadugodišnje historije državotvornosti i postojanja Bošnjaka kao naroda i nacije, u korijenu sasiječe sve perspektive njihove budućnosti. Njegov zadatak (ko god da mu ga je dao!), svodi se na silogizam: ”Ako se dokaže da Bošnjaka nije bilo, dokazaće se i da ne treba ni da ih bude!”

Projekt spasa BiH (“u devet smjernica”) predložen od Suada Kurtćehajića, svodi se na njegovu tezu da je spas BiH moguć jedino kao propast Bošnjaka! Samo je perverzni um, lišen svih moralnih skrupula, mogao smisliti takvu genocidnu krilaticu: “Da bi opstala Bosna, moraju nestati Bošnjaci!”

U najnovijem antibošnjačkom proglasu, Suad Kurtćehijić piše: ”Podvala Bošnjacima je da su Bošnjaci.”(??) Maligni tumor Kurtćehajićevog antibošnjaštva vrvi od ovakvih logičkih besmislica. Ako su “Bošnjacima podvalili da su Bošnjaci”, onda Bošnjaci zaista jesu Bošnjaci, a navodna podvala nije podvala nego sušta istina! Da pomognemo i autoru da shvati šta je rekao: ”Ako je podvala Suadu Kurtćehajiću da je Suad Kurtćehajić”, onda on jeste Suad Kurtćehajić a navodna podvala je sušta istina. Sudbina neznalice je da u svom neznanju nepobitno potvrdi upravo ono što je namjeravao poreći!

U najnovijem proglasu ( 07.26.2023) Suad Kurtćehajić piše: ”Platforma je da u istoj koloni imamo Bošnjak i Bosanac kao sinonimske nazive za isti narod.” Argument za ovu besmislicu je da će se tako 4% onih koji se izjašnjavaju kao “Bosanci” u popisu sabrati sa 96% onih koji se izjašnjavaju kao “Bošnjaci” i tako dostići 100%. Jesi li se pitao 100% čega, Suade Kurtćehajiću? Bošnjaka ili Bosanaca? Baba ili žaba? Pri tom ocrnjujući Bošnjake i ističući da su Bošnjaci podvala, da su im to ime nadjenuli Turci (ovdje slijedi argument koji bez konkurencije zaslužuije titulu “Besmislice stoljeća”), naime: Zato što nemaju slovo “C”, koje se u turskom jeziku izgovara “Dž”, pa nisu mogli reći “BosanaC”, nego samo “BosanaDž”!?, Turci su nas nazvali “Bošnjak”(??).

Argument za paralelne sinonimske nazive Bošnjak, Bosanac, je tvrdnja da će se mnogi Srbi i Hrvati pisati Bosanci, ali ne i Bošnjaci, pa ćemo i njih ovako uključiti u ukupni broj. Ostaje nejasno u ukupni broj koga: Bosanaca ili Bošnjaka?

Evo jednostavnog testa da se provjeri osnovanost tih očekivanja. Neka Suad Kurtćehajić, kao predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti “Kulin Ban”, predloži kolegama predsjednicima Srpske Akademija nauka i umetnosti u BiH, kao i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH, da prihvate njegovu platformu, tako što će u istoj koloni imati Srbin, Bosanac; odnosno: Hrvat, Bosanac. Valjda ne sumnja da će oni objeručke prihvatiti njegovu platformu!? I da će se desetine hiljada Srba i Hrvata koji žive u BiH, sada kada im se ukazala prilika, pohrliti da, umjesto dosadašnjeg izjašnjavanja kao “Srbi” i “Hrvati”, izaberu sinonimski naziv “Bosanac”, za kojim su oduvijek žudili!?

Pravnik je smetnuo s uma da etnička pripadnost nije stvar izbora, nego realno stanje. Narod nije pravna kategorija, ni puka administrativna floskula. Narod je činjenica. Zato etnička pripadnost i jeste to što jeste: realno, nepromjenjljivo i neizbrisivo stanje!

Jedno objašnjenje uvaženom kolegi akademiku Dževadu Jahiću. Termini “Bošnjak” i “Bosanac” jesu djelomični sinonimi, ali samo u ravni jezika. Sadržinski, oni se razlikuju kao astronomija i geologija, dakle kao nebo i zemlja! Kolega Jahić ovo nije imao u vidu jer njegova specijalnost nisu ni sociologija, ni kulturologija, ni antropologija. Ali jesu moja specijalnost. Dakle, “Bosanac” je i Bošnjak, i Srbin, i Hrvat, i Albanac, i Rom, i Židov…ukratko, svaki stanovnik BiH, dok živi i BiH. Kada trajno napusti BiH prestaje biti “Bosanac”, ali uvijek ostaje pripadnik svog naroda. “Bošnjak” je trajno pripadnik naroda/nacije Bošnjaka, bez obzira gdje živi i koje državljanstvo ima. Zbog toga, uvaženi kolega Jahiću, “Bosanac” i “Bošnjak” ne samo što substancijalno nisu sinonimi, nego spadaju u kategorije koje su disparatne – da pojasnim: koje se suvislo i konzistentno čak ne mogu ni porediti.

Zgađen besramnim opanjkavanjem Bošnjaka – naroda kojem pripadamo i Suad Kurtćehajić i moja skrušena malenkost – u koje je ogrezao Suad Kurtćehajić,

uzalud očekujući da pokaže barem toliko moralnog integriteta da podnese ostavku predsjednika institucije koja je nazivom atribuirana Bošnjacima, narodu kojeg bi on po svaku cijenu da izbriše i čiji nominalni nestanak smatra uslovom sine qua non (dakle, nužnim uslovom) opstanka države BiH, ovim saopštavam da istupam iz Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti “Kulin Ban”, zato što na čelu ima Suada Kurtćehajića – okorjelog i ogorčenog anti-Bošnjaka.

Subscribe
Notify of

5 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Bravo svaka ti cas aferim

Aferim. Šta si očekivao od toga drekavca?

Podržavama navode prof Muhića

U knjizi “Etnički identite bosanskog naroda” sam detaljno pojasnio.

https://www.scribd.com/document/365106139/Amir-Halep-ETNI%C4%8CKI-IDENTITET-BOSANSKOG-NARODA

[…] Akademik Muhić: Zablude i podvale Suada Kurtćehajića […]

[…] Akademik Muhić: Zablude i podvale Suada Kurtćehajića […]

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x