Aličković o spomen ploči Bošku i Admiri: Spomenik nećete podići. Od kad se dezerterima podižu spomenici?

Podijelite ovaj članak:

Spomenik nećete podići. Ovo je moje pitanje o spomeniku Bošku i Admiri, započeo je svoju objavu na društvenim mrežama Nihad Aličković, društveni aktivista i osnivač AntiDayton pokreta. Objavu prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

“S obzirom da je veliki broj Srba ostao u Sarajevu da brani svoj grad i Domovinu od agresije, Boško koji nije stigao do agresorske strane nego je ubijen sa Admirom u među zoni može biti proglašen i DEZERTEROM u najblažu ruku. Bio je punoljetan i DUŽNOST i OBAVEZA mu je bila braniti svoj grad i državu, ali NIJE. Pa eto i ako nije pa i ako je dezertirao, ok.

Ali, OD KADA SE DEZERTERIMA PODIŽU SPOMENICI?

O ovoj temi sam se naslušao dosta toga od mnogih učesnika odbrane Sarajeva ali o tome ću u drugom postu, samo me zanima ova stvar. ETO neka je Boško s Admirom htio i u Njemačku da ode a ne na Grbavicu gdje su bile agresorske snage i gdje mu je bio brat, neka je htio da pobjegne s njom u ljubavi od tzv. rata, neka je u pitanju bio samo BIJEG LJUBAVI, kako onda on kao DEZERTER može dobiti spomenik?

Podizanjem spomenika Bošku upada se hladno u zamku izmjene karaktera rata u BiH, a to je da nije izvršena agresija na RBiH već ispada da je ovdje vođen TZV. GRAĐANSKI RAT iz kojeg su Boško i Admira željeli pobjeći.

Kako je moguće da se na ove okolnosti ne oglase branioci Sarajeva što vjerujem da hoće ipak?! Kako se ne oglase historičari i istraživači koji znaju detalje i koji su pričali sa mnogim sudionicima odbrane Sarajeva koji znaju detalje.

Ja sam pričao s mnogima i iznijet ću ono što sam čuo u narednim postovima ali definitivno u najmanju ruku neka ništa nije istina neka je u pitanju samo

BIJEG LJUBAVI Boška i Admire onda je Boško DEZERTER i ne može nikako dobiti spomenik u Sarajevu, ni u snu!

Kome padaju napamet stvari koje nisu istražene do kraja da ih kruniše spomenicima? Kakvo se ne uključe kompetentna lica u ovakve stvari? Politički faktori koji bi da sprovode ovakve oriče bi MORALI da se konsultuju sa mnogima prije nego izađu u javnost s nekim idejama.

ZAŠTO NAS PRAVITE BUDALAMA I DEBILIMA?!

DAKLE, spomenik SE NEĆE PODIĆI”, stoji u objavi.

Podsjećamo, na inicijativu načelnika Srđana Mandića uz prethodni dogovor sa porodicom Ismić, na mjestu pogibije Admire Ismić i Boška Brkića najavljeno je podizanje spomen ploče.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Aličković o spomen ploči Bošku i Admiri: Spomenik nećete podići. Od kad se dezerterima podižu… […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x