Ambasadori i generalni konzuli uputili otvoreno pismo podrške Dodiku: Samo u poraženim zemljama okupator uzurpira institucije države

Podijelite ovaj članak:

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog, kako su naglasili, skandalozne odluke Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv njega kao predsjednika Republike Srpske.

U pismu se ističe da “činjenica da je Tužilaštvo podiglo optužnicu na osnovu pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita uz pritisak Ambasade SAD u BiH, govori da je riječ o tiraniji i stanju najsličnijem okupaciji.

Samo u poraženim zemljama, navodi se u pismu, okupator uzurpira institucije države i nameće svoju volju kao zakone mimo demokratskih procedura.

“Ovdje više ne govorimo samo o kršenju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i njenom članu 41 o nemiješanju u unutrašnja pitanja države prijema, nego govorimo o širem uzurpiranju institucija i usmjeravanju istih na urušavanje političkog sistema BiH.

To veoma podsjeća na okupaciju i posljednjom odlukom Tužilaštva BiH uz pritisak jednog dijela međunarodne zajednice, Vi ste, nažalost, postali predmet ove tiranije i samovolje domaćih marioneta i stranih uzurpatora”, ukazali su ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda.

Oni su istakli da isto posmatraju i besmislene i svakako zlonamjerne sankcije SAD i Velike Britanije koje su podignute protiv predsjednika Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, ministara Miloša Bukejlovića i Alena Šeranića, direktora Dragana Stankovića i drugih, koje samo označavaju slabost sila u zalasku, nikako pravo i pravdu, te s toga nisu obavezujuće.

S tim u vezi, mi, potpisani srpski ambasadori i generalni konzuli BiH, želimo da iskažemo podršku Vama i kompletnom rukovodstvu Republike Srpske, te ćemo u narednom periodu u državama prijema, međunarodnim organizacijama i državama koje nerezidentno pokrivamo aktivno informisati da su navedene mjere protiv najviših zvaničnika Republike Srpske tiranske, antidemokaratske i anticivilizacijske.

Isticaćemo da Savjet bezbjednosti UN nije imenovao visokog predstavnika u BiH, te da Kristijan Šmit predstavlja uzurpatora koji narušava pravni poredak BiH, a nikako legalnog i legitimnog predstavnika međunarodne zajednice izabranog propisanim procedurama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naglašavati važnost odlaska stranih sudija Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a koji već 27 godina urušavaju vladavinu prava u BiH i vrše prekrajanje pravnog i političkog sistema BiH mimo demokratskih procedura”, naglašava se u pismu.

Ambasadori i generalni konzuli su najavili da će pojašnjavati da mjere SAD, Velike Britanije i dijela EU urušavaju ustavni poredak BiH, te boriti se za ustavni poredak BiH propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom i na svaki pokušaj njegovog narušavanja od dijela međunarodne zajednice i unutrašnjih hegemonističkih snaga, hitno upozoravati države prijema, međunarodne organizacije i države koje nerezidentno pokrivaju.

– Potcrtavaćemo ustavnu poziciju Republike Srpske u okviru BiH i pojašnjavati domaćinima da borba za Dejtonskim sporazumom propisanu autonomiju ne predstavlja secesionizam. Obrazlagati da ovi principi mogu jedino da sačuvaju dejtonsku BiH, a da sve tiranske, antidemokratske, okupatorske i anticivilizacijske metode mogu dovesti do disolucije BiH –  ističe se u otvorenom pismu podrške predsjedniku Republike Srpske.

S obzirom na to da sve navedene aktivnosti posmatraju kao borbu za ustavni poredak BiH i pozicije Republike Srpske i srpskog naroda u okviru BiH, ambasadori i generalni konzuli iz reda srpskog naroda naglasili su da neće nikada prihvatiti da rade suprotno navedenim principima.

Pismo podrške potpisali su ambasadori i generalni konzuli BiH: Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojan Đokić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Vuković, Dragan Јaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Koviljka Špirić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan i Tatjana Telić.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

RTRS

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x