Ambasada SAD povodom optužnice protiv Dodika: Zakoni BiH vrijede za sve

Podijelite ovaj članak:

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na području Prepublike Srpske.

“Optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dodika i Lukića važan su korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije. Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštovanje tih zakona”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, ukaz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Miloš Lukić je potpisao dan nakon što ga je Vlada RS imenovala na tu dužnost.

Imenovan je na telefonskoj sjednici jer je prethodna vršiteljka direktora Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Optužnica u slučaju Dodik i Lukić podignuta je na osnovu člana 203 a Krivičnog zakona BiH ili kokretnije na osnovu izmjena koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik a u kojim se navodi da će kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina biti kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja sprečava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje. Za onog ko počini djelo, izriče se mjera zabrane vršenja službe. 

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ambasada SAD povodom optužnice protiv Dodika: Zakoni BiH vrijede za sve Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

[…] Ambasada SAD povodom optužnice protiv Dodika: Zakoni BiH vrijede za sve […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x