Amela Borić: Magistra farmacije i specijalizantica farmaceutske tehnologije u Livnu osnovala vlastiti brend

Podijelite ovaj članak:

Amela Borić, magistra farmacije, specijalizantica farmaceutske tehnologije osnivačica je brenda prirodne kozmetike Livskin, kojeg danas predstavljamo u okviru kampanje promovisanja ženskog poduzetništva.

“Ideja se rodila sa počecima rada u ljekarni, kada sam shvatila da se mnogo mladih ljudi bori sa raznim kožnim problemima, a kako sam i sama prošla kroz probleme sa aknama, shvatila sam da je mnogo faktora uključeno u zdravlje kože, te odlučila svoja znanja i iskustva pretočiti u proizvode koji su već mnogima donijeli dobrobit”, kaže na samom početku našeg razgovora, te objašnjava otkud naziv Livskin:

“Laboratorij u kome nastaju naši proizvodi smješten je u Livnu, odakle i potječe naziv Livskin. Mi Livnjaci smo dosta vezani za svoj kraj, pa se eto morao utkati i u sam naziv brenda”, ističe.

Kako se, pored redovnog posla koji obavlja, odlučila i na pokretanje vlastitog biznisa, Amela kaže:

“Čelična volja je oduvijek tu, a valjda ima nešto i u genima, otac je kemijski tehnolog i osnivač tvornice boja i lakova koja već desetljećima uspješno posluje u BiH, pa su i njegovi savjeti znali biti od velike pomoći”, objašnjava i prisjeća se svojih početaka u ovom poslu:

“Livskin priča započinje prije otprilike dvije godine, sa nabavkom osnovnih supstanci neophodnih za izradu emulzijskih sistema kao što su kreme i losioni, kao i neophodnih aparata i laboratorijskog posuđa. Isprva sam bila orijentirana na tržište BiH, međutim van naših granica je ponuda dosta šira, te sada većina sirovina stiže iz Hrvatske, Njemačke, a ponešto iz Francuske i Italije. Moram priznati da je taj dio bio i najteži, jer je sve to bilo novo za mene, pa je trebalo dosta vremena i istraživanja o tomu gdje nabaviti sve ono što je neophodno”, prisjeća se.

Nakon što je savladala početničke prepreke i  proizvela svoje prve komade, dobila je vjetar u leđa i to baš od svojih klijenata:

“Nakon mnogo pozitivnih povratnih informacija i dobrih iskustava sa prvim plasiranim proizvodima kao što su kreme za normalnu i suhu kožu, Anti-age krema, gel za atopijski dermatitis i krema za ruke sa lanolinom i hidrolatom ruže, Livskin prirodna kozmetika postaje registrirani obrt, sa opremljenim laboratorijem koji sadrži pozamašan broj biljnih ekstrakata, hidrolata, biljnih ulja i drugih supstanci u skladu sa posljednjim kozmetičkim trendovima. U tom periodu započinjem i sa specijalizacijom farmaceutske tehnologije, koja se nametnula kao logičan korak, kako bi se znanja poboljšala i proširila. Veliku podršku sam imala od docentice Ognjenke Rahić, sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, bez čijih ohrabrujućih riječi se vjerojatno i ne bih usudila upustiti u taj poduhvat, s obzirom na stalni posao u ljekarni i novonastale obveze oko kozmetike”, ponosno ističe.

Ono što Livskin proizvode izdvaja iz mase, kako sama kaže, jeste stalno istraživanje i držanje koraka sa najnovijim znanstvenim istraživanjima o supstancama i njihovim učincima:

“Sa 100% prirodne kozmetike možemo reći da smo vremenom došli do cca 95% prirodnih sastojaka, zbog iskustava i spoznaja da 100% prirodno za mnoga stanja ne znači nužno i najbolje. Kada je riječ o problematičnoj koži sa aknama, biljna ulja znaju praviti problem zbog svoje komedogenosti, te smo u takvim slučajevima ustupili mjesto pouzdanim i sigurnim sintetskim sastojcima, s kojima smo izbjegli začepljenje pora, i posljedične upale. Ono što nas izdvaja jeste stalno istraživanje i držanje koraka sa najnovijim znanstvenim istraživanjima o supstancama i njihovim učincima, tako da volim reći da je Livskin prirodna kozmetika svoju podlogu pronašla u znanosti”, objašnjava nam.

Mnogo je toga na šta je ponosna kada je njen brend u pitanju:

“Posebno smo ponosni na nedavno održanu Humanitarnu akciju „Generacija budućnosti“ u Livnu, gdje smo na poziv glavnog chefa zagrebačkog restorana Chevo's sudjelovali u prikupljanju sredstava za opremanje kuharskog smjera Srednje strukovne škole u Livnu kako bi naša djeca imali bolje mogućnosti učenja i građenja vlastite karijere jednoga dana.

Budućnost vidimo u suradnjama sa raznoraznim branšama, te stoga radimo jedinstvene proizvode kao što su Chef's cream i Barmen's cream, namijenjene uposlenima u ugostiteljstvu. Kreme su jedinstvene iz razloga što se apsorbiraju nevjerojatnom brzinom koja omogućava momentalni nastavak rada, a koža pritom biva nahranjenom i zaštićenom od isušivanja. Vođeni istom logikom izradili smo i ulje protiv zanoktica, koje oduševljava osoblje i klijente u salonima za nadogradnju noktiju.

Moramo istaknuti još jednu posebnu suradnju, onu sa prvim spa centrom u  Livnu, i u našoj županiji općenito, Nature spa, koji je postao omiljeno mjesto Livnjaka, ali i  turista, čiji broj je u posljednje vrijeme u velikom porastu. Vlasnica spa centra htjela je nesto posebno i kvalitetno za svoje goste i tako se razvila jedna jako lijepa suradnja. U Nature spa centru nalaze se naši gelovi za tuširanje i kreme za ruke.

U tijeku su i dogovori oko formuliranja jedinstvenih hotelskih pakiranja šampona i gela za tuširanje 2u1 koji će se nalaziti u smještajnim objektima turističke agencije Continental Adventure Livno koja pruža jedinstven doživljaj obilaska divljih konja, no, to je samo dio cjelokupne priče, za puni dojam morate doći i vidjeti”, ukratko nam objašnjava.

Danas, Livskin kozmetika broji 38 proizvoda, podijeljenih u linije za suhu kožu, normalnu kožu, masnu/sklonu aknama, osjetljivu i dermatitičnu kožu, a doskočili sui raznim neugodnim stanjima i problematici kože kao su seboroični dermatitis, tzv. guščja koža, virusne bradavice, urasli nokat i kurje oko. Svi proizvodi se mogu pronaći na Facebook ili Instagram stranici, a pored toga, otvoreni su i za opciju savjetovanja i individualne izrade preparata, ukoliko je u pitanju specifično stanje ili alergija na neki od sastojaka.

“Kao farmaceut svjesna sam da u mnogim slučajevima uzrok kožnih problema počiva u organizmu, te se trudim s klijentima uvijek proći osnovna pitanja koja bi mogla dokučiti uzroke nekog problema, te im savjetovati adekvatnu promjenu životnog stila, prehrane ili fitoterapiju koja bi mogla doprinijeti njihovu stanju, kao i odlazak liječniku ukoliko se ispostavi kao nužno”, zaključuje naš razgovor.

 

 

Razgovarala: Azra Mahmutović

Foto: Privatni arhiv

 

Subscribe
Notify of

4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Preuzeto sa: senzor.ba […]

[…] Amela Borić: Magistra farmacije i specijalizantica farmaceutske tehnologije u Livnu osnovala vlasti… […]

[…] Amela Borić: Magistra farmacije i specijalizantica farmaceutske tehnologije u Livnu osnovala vlasti… […]

[…] Amela Borić: Magistra farmacije i specijalizantica farmaceutske tehnologije u Livnu osnovala vlasti… […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x