Amra Bašić: Studentica koja je sa 19 godina pokrenula vlastiti biznis

Podijelite ovaj članak:

Amra Bašić, studentica grafičkog dizajna na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, prva je na Balkanu pokrenula biznis izrade bento tortica. Bento tortice su zapravo torte malog promjera, težine oko 300 grama koje se pakuju u kutije za ručak.

Senzor.ba ekipu je zanimalo sve o ovim torticama, za koje se usuđujemo se reći da su prava umjetnička djela a Amra nam je ljubazno objasnila i koncept, ali i to kako je došla na tu ideju.

”Početak je bio jako spontan i bez pretjeranog planiranja, naime jednom prilikom sam odlučila pokloniti torticu svojoj najboljoj prijateljici, jer sam znala da će je nešto takvo raspoložiti. Nakon te tortice sam imala sve veću želju da ih pravim još, bez obzira na činjenicu da mi je za tu jednu torticu bila potrebna cijela noć da je završim. Tražila sam da li neko u Bosni pravi te tortice, da mogu naručiti jer su moje izgledale amaterski, međutim shvatila sam da još nisu došle na balkansko tržište. Baš tad sam došla na ideju da ja budem prva koja će ih praviti”, prisjeća se Amra koja će u narednom mjesecu obilježiti prvu godišnjicu svoga rada, sa preko 1.000 završenih narudžbi.

 

Tortice se izrađuju i oslikavaju ručno i svaka je unikat za sebe.

“Mislim da se sve ono što je unikatno i ranije neviđeno uvijek ističe i izdvaja iz mase, pa tako i moje tortice. S obzirom da je dosta biznisa koji nude velike torte, one su došle kao neko osvježenje, a po reakcijama mojih kupaca mogu da primijetim da ih je dosta i priželjkivalo nešto ovakvo. Također, ja sam iskoristila svoj talenat za crtanje pa je u mojoj ponudi i slikanje na tortici željene ilustracije, što zaista do sada niko nije ponudio”, ponosno ističe ova mlada dama , te dodaje:

”Ponosna sam i na brzi rast svog brenda. Za relativno kratko vrijeme sam uspjela pridobiti veliki broj kupaca i trenutno je iza mene preko hiljadu završenih narudžbi o čemu zaista nisam mogla ni sanjati. Na početku je bilo jako teško i bojala sam se da neću uspjeti, ali ono što je bitno je to da nisam odustajala i vremenom se moj trud i isplatio. Posebno sam ponosna na činjenicu da sam biznis pokrenula u svojoj 19. godini, kad sam i sama bila na prelaznom dijelu života, na prvoj godini fakulteta pa sam morala da se potrudim mnogo više da sve to ukombinujem. Također, nisam imala nikakvog prethodnog iskustva u slastičarstvu pa se može reći da sam samouka. Naravno mama mi je prenijela svoje znanje i vještine, na čemu sam joj mnogo zahvalna, ali dosta stvari sam morala naučiti ‘usput’.”

O ponudi i planovima za budućnost, Amra ističe:

”U ponudi su trenutno samo klasične bento tortice, ali dugo vremena radim na tome da uvedem još neke nove stvari. Jako je izazovno nabaviti ambalažu koja mi je potrebna za ovu vrstu tortica, jer se ne proizvodi u našoj regiji, a rijetko ko šalje za BiH. Tako da to je jedna stvar koja mi najteže pada s obzirom da sam ja perfekcionista i želim da sve bude onako kako zamislim, ali se nadam da ću naći neko rješenje i za to”, zaključuje naš razgovor.

Amrine bento tortice pogledajte u našoj galeriji, a možete ih pronaći na Instagramu ili je jednostavno možete kontaktirati na broj telefona +387644076580 i obradovati sebe ili dragu osobu zaista jedinstvenim poklonom.

Razgovarala: Azra Mahmutović, Foto: Privatni arhiv

 

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Amra Bašić: Studentica koja je sa 19 godina pokrenula vlastiti biznis Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

[…] Amra Bašić: Studentica koja je sa 19 godina pokrenula vlastiti biznis Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x