Arria: BiH je platila ogromnu cijenu, glavni krivac za rat je nagrađen

Podijelite ovaj članak:

Bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija Diego Arria je u ekskluzivnom intervjuu za N1 govorio o stanju u Ukrajini, ratu u BiH i genocidu koji je počinjen te kakva budućnost očekuje Evropu i svijet nakon svega što se desilo na geopolitičkom planu. Arria je kazao da se nada da će se “ukrajinski scenario razlikovati od BiH”.

Arria je kazao da međunarodna zajednica nije naučila lekciju na slučaju BiH.

“Lekcije koje su oni izvukli iz BiH omogućili su odluke za Krim i za Ukrajinu. Međunarodna zajednica nije naučila lekciju, otvorila je vrata za ono što se dešava u Ukrajini“, kazao je i dodao:

Cijeli svijet uviđa i po prvi put shvata vrijednost zaštite ljudskih prava i suvereniteta. Nadam se da će lekcije iz Ukrajine naučiti inače ćemo sutra imati invazije svugdje po svijetu. Sukob u Ukrajini donosi mogućnost za sukobe u svijetu“.

“Nadam se drugačijem scenariju”

Arria je kazao da se nada da će ukrajinski scenario razlikovati od onog u BiH.

“Ja se nadam da će se scenario Ukrajine razlikovati od BiH. BiH je bila prisiljena prihvatiti Dejtonski sporazum koji je ovu zemlju učinio ograničenom, zakočio je i stvorio jedino mjesto na svijetu koje ima Visokog predstavnika, što znači da nemate suverenitet”.

“Jedino je BiH članica UN, nije to RS niti FBiH i ja vjerujem da je to nešto što treba više stavljati do znanja svima. Vjerovati da će Ukrajina prihvatiti nešto slično BiH je suicidalno. Dovoljno je vidjeti šta se desilo ovdje i to ne treba ponavljati. Rat se zaustavio ali da je trajao još nekoliko mjeseci, Bosanci bi zajedno sa Hrvatima pobijedili. Postojao je strah da će se muslimanska zemlja pojaviti u Evropi i pobijediti u tom sukobu. Ovdje glavni krivac za rat je nagrađen, dobio je RS, dobio je Srebrenicu koja je bila cilj Miloševića, Karadžića i Mladića“, kazao je Arria.

“Ne možete imati mirovni sporazum sa Rusijom koja ima takve kapacitete. Mora se tražiti totalno povlačenja i sa Krima”.

Arria je kazao da je BiH platila ogromnu cijenu zbog pogrešne percepcije.

Vjerujem da je BiH platila ogromnu cijenu jer je percepcija bila da je ovo muslimanska zemlja, a ne multietnička“.

Dvije godine prije genocida u Srebrenici, Arria je govorio o “usporenom genocidu” koji se događa.

“Niko nije znao šta se dešava u Srebrenici. Mislim da je britanski novinar ušao u Srebrenicu koja je bila pod opsadom Srba i predstavio taj snimak svijetu. Ja sam vidio snimak i na Vijeću sigurnosti rekao da su Srbi opkolili enklavu, sazvali smo hitni sastanak i do ponoći je uspostavljena “Sigurna zona Srebrenica”. Tada smo dobili odobrenje po prvi put u historiji UN, ambasadora Vijeća sigurnosti i pošto su znali moj stav, ja sam imenovan na čelo te misije“.

“Mogu opisati minut za minut šta sam osjećao”

Arria ističe da može ispričati u svaki detalj sve što je vidio u Srebrenici.

“To je toliko obilježilo moj život, mogao bih ispričati minut za minut šta sam osjećao kada sam ušao u Srebrenicu. Mi smo prvo sletjeli i mislio sam da su “Ljekari bez granica”, ali to su bili srpski doktori koji su radili trijažu da vide koje ranjenike će pustiti. Shvatio sam da nam je UN lagao da je Srebrenica već pala, ne da će pasti i da su Srbi vršili kontrolu. Mi smo oklopnim vozilima se vozili po Srebrenici, iza mene je bio srpski pukovnik koji je bio zadužen za napad na Srebrenicu. Sve vrijeme pod budnim okom UNPROFOR-a, imali su ime “zaštitne snage”, a nisu nikoga štitili. Oni su bili samo svjedoci i nisu izvještavali o tome šta se dešavalo“.

“Milošević me na suđenju pitao koliko sam dugo bio u Srebrenici. Rekao sam sudiji: Časni sude, kasapin sa Balkana vjeruje da 4 sata kako gledate ljude kako umiru od gladi, ginu i umiru nije dovoljno. Isto pitanje mi je postavljeno na suđenju Naseru Oriću, i ja sam rekao da je to isto pitanje koje mi je postavio i Milošević”.

Pojasnio je da riječ genocid nikada nije upotrijebio prije toga.

Ovdašnji reis me prije 2 godine pitao zašto sam govorio o “usporenom genocidu”. Rekao sam da nisam riječ genocid upotrijebio nikada do tog dana, ali ono što sam vidio bilo je toliko strašno i jedina riječ koja mi je pala na pamet je genocid. Znao sam da je to zabranjena riječ u UN-u, jer bi to primoralo međunarodnu zajednicu da djeluje. Oni su zapravo spriječavali upotrebu te riječi. Oni su mi rekla da nisam nikada bio u ratu i dolazim iz takve zemlje“.

Jednog dana sam pitao još jednog stalnog člana, britanskog ambasadora Davida, rekao mu: Znaš da je istina ovo što govorim na Vijeću? On je rekao: Da, u pravu si, ali ne možemo imati “lutku od katrana”, muslimansku zemlju u Evropi!? Rekao sam da je BiH oduvijek u Evropi i da to nije ništa novo, ali oni su projicirali taj imidž, da je to nešto novo. Od početka kada je BIH primljena 1992. u UN, dva mjeseca kasnije Rezolucija UN je predlagala podjelu BiH, da se napravi aparthejd i to je pobijedilo. Danas imate aparthejd u svakoj strukturi vlasti, to je BiH“.

N1

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Arria: BiH je platila ogromnu cijenu, glavni krivac za rat je nagrađen […]

[…] Arria: BiH je platila ogromnu cijenu, glavni krivac za rat je nagrađen Post Views: 0 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x