Austrija: Poslala muškarcu 188.000 eura, od njega ni traga ni glasa

Podijelite ovaj članak:

Početkom ovog mjeseca 71-godišnja žena iz Salzburga je na savjet svoje banke prijavila policiji da je možda bila žrtva takozvane “ljubavne prijevare”. Početkom novembra 2023. žena je dala novinski oglas tražeći “sofisticiranog partnera za putovanja i kulturu”, nakon čega joj se e-poštom javio muškarac koji je tvrdio da je časnik američke vojske.

Muškarac joj je rekao da je služio u specijalnoj jedinici Ujedinjenih naroda u Siriji i da je pronašao zlato u zoni operacija. Rekao je da zlato želi nesebično podijeliti sa 71-godišnjakinjom i u tom smislu s njom uživati ​​u penziji koja počinje u februaru 2024. godine.

Navodni časnik ponudio je ženi mogućnost da preko prijatelja diplomata donese zlato u Austriju kao diplomatski paket. Kako bi podmirila troškove transporta i skladištenja zlatnog blaga, žena je navodnom službeniku u četiri tranše prebacila ukupno nešto više od 188.000 eura.

Tokom ovih prijenosa, ženu su obavijestili i njezina kućna banka i Ured državne kriminalističke policije Nordheim-Westphalia da je vjerojatno postala žrtva prevaranata zbog korištenih njemačkih računa i povezanih zakonskih odredbi u vezi sa sumnjom na pranje novca. No, ženu u početku nije željela vjerovati u to.

Budući da bi “diplomat” koji je navodno bio upleten u ovaj posao zbog raznih troškova prijenosa “zlatnog blaga” trebao još nešto više od 35.000 eura, 71-godišnja Salzburžanka prikupila je i svoju posljednju ušteđevinu i pokušala poslati taj novac. Međutim, banka je uspjela zaustaviti ovaj prijenos i uvjeriti ženu da ga prijavi policiji, koja je na kraju odustala od pokušaja.

Računi korišteni u kaznenom djelu blokirani su odmah nakon prijave. Istraga nad nepoznatim počiniteljima je u tijeku.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x