Austrijanka želi pokloniti 25 miliona eura koje je naslijedila od bake

Podijelite ovaj članak:

Mlada austrijsko-njemačka aktivistica Marlene Engelhorn poklanja svoje bogatstvo od sveukupno 27 miliona dolara (24,6 miliona eura) i želi da javnost odluči kome će ga dodijeliti, piše magazin People.

Bogatstvo je naslijedila od svoje bake, ali neće ga zadržati jer je suosnivačica kampanje “Taxmenow” za borbu protiv nejednakosti raspodjele novca. Već je pripremila planove za preraspodjelu nasljedstva, stavljajući ga u ruke vijeća formiranog upravo za ovakve situacije, koje se sastoji od 50 osoba starosti iznad 16 godina.

Vijeće je birano tako da su poslane pozivnice za članstvo na 10 hiljada nasumično odabranih adresa u Austriji. Prijave su zahtijevale popunjavanje kratke ankete, što je kasnije omogućilo odabir 50 članova koji bi trebali biti predstavnici austrijskog stanovništva.

  • Naslijedila sam bogatstvo i moć, a da za to ništa nisam učinila. Istovremeno, hiljade ljudi s punim radnim vremenom bore se kako bi spojili kraj s krajem i plaćaju porez na svaki euro koji su zaradili svojim radom – objašnjava Engelhorn.

Budući da je 2008. godine u Austriji ukinut porez na nasljedstvo, milioni koje je 31-godišnjakinja naslijedila ne bi se oporezivali, što je također kritizirala.

  • Vidim ovo kao neuspjeh političara. Nije nasljedstvo ono što bi trebalo osigurati da mi bude dobro u životu, već način na koji pridonosim društvu. Ako je moje rođenje odlučujući faktor, onda nešto nije u redu, jer mi nismo društvo koje ljude definira rođenjem, već demokracija – nadodala je.

Vijeće može donirati cijelo bogatstvo jednoj ili više institucija prema njihovim željama, a također imaju pravo odabira hoće li ga donirati u Austriji ili inozemstvu. Nije im dopušteno financirati nehumane ili neustavne aktivnosti i donirati novac profitnim organizacijama ili aktivnostima koje su u suprotnosti s redistribucijom bogatstva.

Sastanci vijeća održavat će se u Salzburgu tijekom šest vikenda, gdje će članovi dobiti stručne savjete o najboljim načinima preraspodjele nasljeđa.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x