Avdo Huseinović – Bošnjak od Boga nadahnut

Podijelite ovaj članak:


U utorak, 10. augusta, sa početkom u 21:00 sat u Centru za kulturu u Janji održano je premijerno prikazivanje dokumentarnog filma pod nazivom „Ubijeni prirodnom smrću“.  Dokumentarac je to, još jedan u nizu, koji prikazuje stravične zločine jedinica agresorske vojske takozvane RS u Bijeljini i drugim gradovima u Podrinju.

Ako bi vas neko nekada upitao „Šta je motivacija?“, šta je „Nadahnuće?“, te pojmove najbolje biste definisali kroz primjer života i rada režisera, novinara, publiciste – Avde Huseinovića. Trinaest godina Avdo svojim kontinuiranim radom na očuvanju sjećanja, raskrinkavanju zločinaca i počinioca genocida daje vjerovatno i najveći doprinos u dokumentovanju pojedinačnih slučajeva genocida i drugih počinjenih zločina nad bošnjačkim stanovništvom tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu devedesetih godina prošlog stoljeća. Što je za njega samog vjerovatno i najvažnije – njegov rad poslužio je i kao dokaz na suđenjima optuženim za ratne zločine.

Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da li se planski radi na iskorjenjivanju kulture sjećanja a posebno među mladima, ili je u pitanju naš vlastiti nemar, ili jedan neugodni miks oba faktora, ali možemo, moramo se zahvaljivati našem Gospodaru na blagodati boravka među ljudima koji danonoćno bdiju nad nama, nad očuvanjem sjećanja na našu prošlost i brinu za našu budućnost, a Avdo Huseinović jedan je od tih vrijednih čuvara naše domovine.

Avdo je tako u ovih trinaest godina učinio više nego bilo koja Institucija, Udruženje koje u sklopu Statutom određenih aktivnosti ima traganje za istinom i dokazima o zločinima i genocidu nad Bošnjacima. Dobitnik je „Plakete Kantona Sarajevo“ kao najviše javno priznanje ovog kantona, za izuzetan doprinos u skupljanju i publikovanju građe vezane za svijetlu borbu bosanskohercegovačkih građana u toku odbrambeno-oslobodlačko rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godine.

Avdu mnogi poznaju i kao bivšeg pjevača, danas po tome što radi, ali mali broj naših sugrađana zna da je odmah po punoljetstvu Avdo stao u odbranu Sarajeva, kao pripadnik Prve slavne brigade. Još tada počinje sa pisanjem članaka za vojne novine dokumentujući ratna zbivanja, a upravo ta arhiva poslužila mu je za njegov prvi dokumentarac „Vanzemaljci iznad Sarajeva“.

I dok se hiljade ubica i agresora još uvijek slobodno šeta na slobodi, dok je još ko zna koliko neotkrivenih grobnica sa bošnjačkim kostima, neka budu svjesni katili bošnjačkog naroda – dok je Avde Huseinovića ne bojimo se za istinu i pravdu. One će sigurno ugledati svjetlo dana.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Avdo Huseinović – Bošnjak od Boga nadahnut […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x