Banja Luka: Obilježena 30. godišnjica rušenja Ferhadije

Podijelite ovaj članak:

 Povodom 30 godina od rušenja Ferhat-pašine džamije, a u okviru manifestacije “Dani džemata i džamija”, u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci danas je održana akademija “Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostalih banjalučkih džamija”.

Akademiju je organiziralo Muftijstvo banjalučko, u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka i banjalučkom Medresom “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”.

Akademija je počela izložbom o banjalučkim džamijama, na kojoj je prikazan izgled džamija kroz historiju i danas. Izveden je i prigodni program, a uvodni referat o temi “Zašto su ih rušili?” održao je banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović.

Muftija Abdibegović je ovom prilikom istakao kako 30 godina od rušenja svih 16 banjalučkih džamija, svaki put iznova, budi tužna sjećanja, bolna osjećanja i jake emocije.

„Jedna osjećanja su kod onih koji su ih posjećivali, gradili, obnavljali i koristili, a druga sjećanja, ako se sjećaju, kod onih koji su ih planski, sistematski i organizovano rušili, te njihove ostatke odvozili na obližnje deponije“, kazao je muftija Abdibegović.

Naglasio je da su džamije Božije kuće, te da je ono što je Božije, sveto.

„U sveto se gleda, ono se ne dira, sveto se ne ruši, sveto se ne skrnavi, jer ono zna svetošću uzvratiti teškom patnjom, bolom i iskušenjem. Ko ga narušava, lanet olsun“, poručio je, između ostalog, muftija banjalučki.

Bahrudin Čolo, predstavnik Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je da se aktivnostima u okviru manifestacije “Dani džemata i džamija” želi sačuvati sjećanje na porušene džamije širom Bosne i Hercegovine.

„Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima obavezu i emanet da brine o našim džamijama. Džamija je institucija kojom se oblikujemo, a džemat forma kroz koju djelujemo“, kazao je Čolo i dodao kako svi moramo što više raditi na obilježavanju značajnih datuma, među kojima je i ovaj dana, 7. maj, Dan džamija.

Manifestacija je popraćena programom kojeg su izveli imami Medžlisa Banja Luka, koji su nabrojali sve porušene, ali i obnovljene banjalučke džamije. Učenici banjalučke Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” su upotpunili program učenjem ilahija.

Na kraju programa proučen je Jasini-šerif i hatma dova šehidima i rahmetli Muratu Badiću, Cazinjanu koji je ubijen 7. maja 2001. godine prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava Danom džamija. To je dan sjećanja na 7. maj 1993. godine, kada je u Banjoj Luci do temelja porušena džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini.

Ferhadija je obnovljena i svečano otvorena 7. maja 2016. godine, a svake godine na ovaj datum, Dan džamija bude obilježen nizom događaja, kako u gradu na Vrbasu, tako i u cijeloj domovini.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Banja Luka: Obilježena 30. godišnjica rušenja Ferhadije […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x