Bećirović u Briselu razgovarao s predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom

Podijelite ovaj članak:

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Briselu s predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, u sklopu dobro osmišljene posjete Briselu Bećirović  je admiralu Baueru zahvalio mu na konkretnoj i kontinuiranoj podršci državi Bosni i Hercegovini. Inače, admiral Bauer je najviše rangirani vojni autoritet Sjevernoatlantskog saveza.

U vrijeme kompleksnih globalnih i regionalnih sigurnosnih izazova član PBiH Bećirović je poručio da će država Bosna i Hercegovina intenzivirati svoj put prema NATO-u i u tom kontekstu je iskazao ličnu opredijeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama da Bosna i Hercegovina što prije postane članica NATO-a.

On je naglasio kako je sigurnost Bosne i Hercegovine neodvojiva od sigurnosti NATO-a, kao i da konkretna politička i praktična podrška uključuje i paket izgradnje odbrambenih sposobnosti. Također je naveo da je potrebno ubrzano djelovati kroz jačanje odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH kako bi one mogle efikasno štititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Na kraju sastanka član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izrazio je nadu da će predstojeći samit NATO-a u Litvaniji u junu ove godine biti još jedna prilika da se ukaže na značaj ubrzanog kretanja Bosne i Hercegovine ka NATO-u, te da će se BiH poslati jasna poruka da je članstvo u NATO-u izvjesna opcija.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x