Bečke dnevne novine novi Karahasanov roman ocijenile remek-djelom evropske književnosti

Podijelite ovaj članak:

Bečke dnevne novine Die Presse u svom izdanju od 7. januara bave se novim romanom akademika Dževada Karahasana Uvod u lebdenje (u njemačkom prijevodu Einübung ins Schweben).

Autor Klaus Kastberger u tekstu pod naslovom Iz sarajevskog kazana podsjeća na to da je radnja romana smještena u vrijeme opsade Sarajeva. Naglašava činjenicu da se autor bavi promjenama ljudskih ponašanja uzrokovanih ratom, uz naglasak na duh humanizma.

Karahasan je ovaj roman je počeo pisati sada već davne 1998. godine. Kako ističe autor, iako mu se više puta vraćao trebale su proći 24 godine da dobro sazrije u samom autoru i da ga potom podijeli sa svojim čitaocima.

Višeslojno Karahasanovo djelo u dubini čovjekovog bića bavi se nekim od pitanja zašto smo tu i kako upoznati sebe. Prema ocjeni književne kritike, novi roman upotpunosti se razlikuje od dosadašnjih Karahasanovih djela.

Za vječno pitanje slobode autor iznosi tvrdnju da postoje forme slobode koje se mogu upoznati samo u vanrednim okolnostima: u tamnici, u gradu pod opsadom, u vojsci, jer uporno zaboravljamo da je sloboda u ljudskom duhu.

– Bitnu slobodu čovjek nosi u sebi, ima je ili je nema u svom unutrašnjem biću i nju niko ne može dati niti oduzeti. Ako je ti imaš, ti je imaš i možeš i živjeti i u tamnici i u gradu pod opsadom i u vojsci – kazao je Karahasan, navedeno je na web-stranici magazina za kulturu i društvo “Biserje”.

Sudbina romana zavisi od onih koji ga čitaju, jer, kako kaže autor, čitalac je taj koji završava roman i u njega unosi svoja iskustva i emocije.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x