Bivši stoper Uniteda danas je rimokatolički svećenik: Imao sam sve, a osjećao prazninu

Podijelite ovaj članak:

Brojni nogometaši nakon okončane karijere odluče ostati u tom svijetu i nastave se baviti nogometom kroz menadžerski, trenerski ili neki treći poziv, no od takve priče razlikuje se bivši reprezentativac Sjeverne Irske Philip Mulryne.

Mulryne je nekada slovio za vrlo talentovanog stopera. Prošao je omladinsku školu velikog Manchester Uniteda, gdje je potpisao profesionalni ugovor 1996. godine i upisao seniorski debi.

No, na Old Traffordu nikada nije dobio ozbiljniju priliku pa je preselio u Norwich, gdje je doživio zenit karijere i igrao do 2005. godine. Još je nastupio za Cardiff i Leyton, prije nego što je završio karijeru 2008. godine u King's Lynnu.

Dok je igrao u Norwichu, dogodio se preokret u njegovom životu i Mulryne se posvetio vjeri. Korak po korak, postao je rimokatolički svećenik koji predsjeda kongregacijom u Irskoj.

“Sve je počelo tokom moje posljednje godine u Norwichu. Postao sam nezadovoljan cijelim stilom života. Mi nogometaši imamo prekrasan život i bio sam vrlo privilegovan, ali sam otkrio da imam prazninu. Bio sam šokiran, zašto nisam sretan kada imam sve što mladi žele”, rekao je Mulryne.

Dugogodišnji reprezentativac Sjeverne Irske ističe da mu je povratak vjeri pomogao da ponovo stekne osjećaj ispunjenog čovjeka.

“To me pokrenulo na ponovnom putu istraživanja moje vjere, vjere koju sam imao kao mladić. Odlučio sam vratiti se kući nakon godinu dana i tada se sve okrenulo naglavačke. Počeo sam volontirajući u prihvatilištu za beskućnike. Odlazio sam na misu i redovan sam bio na molitvama. S vjerom sam ponovo imao osjećaj ispunjenja. Nogomet donosi uspone i padove, a u vjeri je bilo nešto što mi je uvijek davalo stabilan osjećaj zadovoljstva”, objasnio je ovaj bivši nogometaš.

Od 2017. godine zaređen je u svećenika služeći župu samostalne crkve Svete Marije u Corku. On je sada časni otac Philip Mulryne i prezadovoljan je zbog svog izbora.

Tokom karijere zarađivao je 600.000 funti na vrhuncu, ali je odlučio krenuti potpuno drugom stranom i ni u jednom trenutku nije zažalio, prenosi Klix.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x