Bosanci su napravili čudo u Njemačkoj koje traje preko 100 godina

Podijelite ovaj članak:

U južnom dijelu Njemačke, u regiji gornjebavarskih Alpa, nalazi se Wendelstein, planina s vrhom na 1836 metara.

Duže od jednog stoljeća Wendelstein je centar zimskog turizma, jedinstven po tome što već 105 godina planinare, skijaše i druge goste do vrha prevozi brdsko-planinska električno pogonjena željeznica. Radi se o uskotračnoj željeznici, čija su vozila i pruga opremljeni sistemom zupčanika.

 - Bosanci su napravili čudo u Njemačkoj koje traje preko 100 godina (VIDEO)

  A to što do Wendelsteina vodi električno-zupčasta pruga zaslužni su, vjerovali ili ne, Bosanci, odnosno Bosna i Hercegovina!

Otkud naša zemlja u priči o jednom od najvećih “čuda” početkom prošlog stoljeća. Pretvaranje Wendelsteina u izletište Bavaraca počelo je još 80-ih godina 19. stoljeća, da bi se početkom 20. vijeka, kao naredni korak, nametnula potreba za prugom do vrha.

Na konkurs za izgradnju pruge javio se Otto von Steinbeis (1839-1920) sa smionim planom: Dovest će voz do Wendelsteina, i to električno-zupčasti umjesto parne lokomotive! 

 - Bosanci su napravili čudo u Njemačkoj koje traje preko 100 godina (VIDEO)

  Ko je Otto von Steinbeis? Njemački industrijalac koji je razgranao biznis u Bosni i Hercegovini, u vrijeme austro-ugarske vladavine našim prostorima.

Godine 1893. Von Steinbeis je osnovao preduzeće za preradu šume i drveta ‘Bosna’ koje će mu četvrt stoljeća kasnije, nakon poraza Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu, konfiskovati vlasti Prve Jugoslavije i preimovati u Šipad!

Vratimo se Wendelsteinu. Lokalne bavarske vlasti prihvatile su ponudu Otta von Steinbeisa kojem je bavarski princ regent Luitpold potpisao pravo na koncesiju za izgradnju pruge 4. februara 1910. 

https://youtu.be/cO_cRKi-9Ps

Von Steinbeis je imao viziju koja se, malo po malo, počela ostvarivati. U podnožju Wendelsteina, u Hinterkronbergu, napravljena je hidroelektrana sa dvije turbine koja će strujom snabdijevati buduću prugu.

No, najzahtjevniji posao bila je izgradnja pruge na totalno nepristupačnom planinskom terenu. Von Steinbeis je znao gdje će pronaći najbolje radnika za ovaj zadatak. Naravno, u svojoj bosanskoj firmi! Iz BiH dolazi oko 800 radnika koji su za nešto više od dvije godine napravili pravo čudo.

 - Bosanci su napravili čudo u Njemačkoj koje traje preko 100 godina (VIDEO)

  Na web stranici Wendelsteina danas bukvalno piše: “Danas je teško zamisliti kako je bilo moguće da 800 uglavnom bosanskih radnika u samo dvije godine izgrade 9,95 kilometara pruge sa sedam tunela, osam galerija za zaštitu od lavina i odrona kamenja, 12 mostova, brojnim potpornim zidovima”.  

 - Bosanci su napravili čudo u Njemačkoj koje traje preko 100 godina (VIDEO)

  O kakvom se građevinskom poduhvatu radilo govori podatak da je u Hohe Mauer (Visoki zid) – nasip dužine 127 i visine 17 metara podno posljednje planinske stanice Bergbahnhof – ugrađeno 10.000 kubnih metara obrađenog kamena, dok je na cijeloj pruzi upotrebljeno oko 35 tona eksploziva.

Kada je 25. maja 1912. godine otvorena prva njemačka planinska željeznička pruga, počela je nova era za Wendelstein i cjelokupni bavarski turizam.

U proteklih 105 godina pruga je nekoliko puta modernizirana, nešto skraćena, ali i dalje počiva na temeljima koje su postavili radnici iz Bosne i Hercegovine i vizionar Otto von Steinbeis.

face.ba

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

К минусам относится дрессировка собак/щенка «под одну гребёнку», то есть при занятиях собаки в группе, не учитывается индивидуальная сторона вашего питомца (пол, возраст, порода, тип нервной деятельности и т.
п.). При подборе учитывается степень подготовленности и тип нервной
деятельности каждой собаки.
Обязательно следует учитывать склонности и особенности каждой породы.
Обязательно посещение дрессировочной площадки.

Обязательно проверьте фин отчёт и
можно ли доверять куратору.
Однако, несмотря на это, будет разумно установить ваши
взаимоотношения с ним и предъявлять к нему требования как к щенку.
Слишком длительные тренировки изматывают нервную систему собаки, несмотря на то, что визуально пес все еще активен.
Как правило с этой амуницией не
возникает проблем, несмотря на
своенравный характер «хасей». Как
на шаге, так и на рыси линия верха прямая и ровная.
Как нельзя ругать щенка. Как вы это делаете?
Как научить основным командам?
Как правило, это происходит, когда щенку исполняется два или три месяца.
Воспитание щенка и ругань, как правило, несовместимы.

Как правило, на третьем – четвертом занятии собаки принимают безусловное главенство дрессировщика, налаживается
контакт по принципу «доминант – подчиненный» и дальнейшая работа проходит
уже без явных эксцессов. Как только щенок появился в доме, необходимо чётко установить
границы дозволенного для малыша, строго
их придерживаться.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x