Bošnjaci New Yorka na sastanku sa generalnim konzulom Turske: Žaljenje za žrtvama zemljotresa, solidarnost i podrška preživjelim

Podijelite ovaj članak:

U Generalnom kunzulatu Republike Turske u New Yorku, u četvrtak, 16. februara t.g., u povodu razornog zemljotresa koji je pogodio južni dio Turske i Sirije u kojem je stradalo više od 35 hiljada turskih građana i u Siriji više od 3,600, Generalni konzul Reyhan Özgür primio je u posjetu predstavnike organizacija bosanske i bošnjačke zajednice u New Yorku i New Jerseyu.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku mr. Idriz-ef. Budimlić i Senad Ahmetović; Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku Ago Kolenović i Smajle Srdanović; Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) dr. Mersim Ziljkić i Nevzad Kurtagić; Centra bošnjačko-američke zajednice New Jersey Mukrem Kamber, Senad Kočan i Šeki Javorovac; ispred bosanskih veterana Ago Redžić i ispred Bošnjaci.Net gl. urednik Esad Krcić, na čiji zahtjev je održan sastanak.

Generalni konzul Özgür se zahvalio na posjeti, ujedno je istakao obime katastrofalnog zemljotresa, ali i izrazio je zahvalnost na interesovanju, angažmanu i solidarnost brojnih država u svijetu koji su kroz spasilačke timove i druge humanitarne pomoći iskazali veliku podršku turskom narodu koje je zahvatila velika tragedija. On je posebno istakao i pohvalio spasilačke timove, kao i iz Bosne i Hercegovine, koji su među prvima otišli na lice mjesta da iz ruševina izvlače žrtve zemljotresa.

Kako smo saznali u Gen. konzulatu se mogu donirati nove deke, grijalice, agregati za struju, medicinska pomoć… ali kako reče Gen. konzul Özgür, Turska je zemlja proizvodnje tako da se svi ovi proizvodi mogu kupiti u Turskoj, time je potrebna novčana pomoć.

Mukrem-ef. Kamber na turskom jeziku je izrazio taziu Generalnom konzulu Özgüru i bratskom turskom narodu.
Predstavnici bošnjačkih džemata i organizacija izrazili su također duboko žaljenje za sve žrtve zemljotresa i suosjećanje prema porodicama žrtava kao i cijelom turskom narodu koji se suočio sa velikom tragedijom. Republika Turska i turski narod bili su uz Bosnu i Bošnjake kada nam je bilo najteže u vremenu genocidne agresije 1992 – 1995. Učestvovali su u obnovi naše razrušene i opustošene zemlje, naravno i da ćemo i mi pomoći Turskoj u ovom teškom momentu.

Ujedno upoznali su Generalnog konzula Özgüra o akcijama sakupljana novca i humanitarne pomoći šta su proteklih dana proveli u zajednicama i organizacijama među svojim članovima.

Kolenović i Srdanović su naglasili da su do sada u vakufima Islamske zajednice Plav-Gusinje u NY sakupili oko 120 hiljada dollara i nekoliko kamiona pomoći u odjeći i pozvali Gen. konzula da narednih večeri prisustvuje donatorskoj večeri u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill. Dr. Ziljkić je naglasio da je Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija neposredno nakon zemljotresa pokrenili humanitarnu akciju i za sada su uplatili 20 hiljada dollara i predao bankovski izuvještaj o uplati na račun Ambasade Turske u Washingtonu koji je namjenski otvoren za pomoć žrtvama zemljotresa.

Ahmetović je prenio selame sjevernoameričkog muftije dr. Sabahudina Ćemana i izvijestio Gen. konzula da su 63 džemata koji djeluju pod krovom Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike do sada sakupili blizu 600 hiljada dollara, te da će narednih dana novac biti uplaćen po instrukcijama Rijeseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čije je ćelu reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović. Također, Ahmetović je u ime BHICNY predstavio aktivnosti djece ove zajednice, posebno dirljiva pisma i crteže polaznike Škole Kur’ana, mekteba i nastave na bosanskom jeziku, koje je uručio Generalnom konzulu. Djeca ove zajednice su od svog džeparca donirali za žrtve zemljotresa.

Na kraju sastanka, imam mr. Budimlić proučio je dovu za sve žrtve zemljotresa.

Akcija uplata sredstava još uvijek traje u BHICNY, IZ Plav-Gusinje, BANA – (putem Zelle koristite email: [email protected]), BACC New Jersey.
Pozivamo na solidarnost sve članove bošnjačke komune u New Yorku, ali i sve naše prijatelje da učestvuju u pomoći žrtvama i područuju katastrofalnog zemljotresa.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x