Bošnjaci u Sloveniji uputili zahtjeve Schmidtu: Odgovor očekujemo do 14. marta

Vaše dopuštanje i toleriranje nacionalističkog ponašanja političara iz RS vodi BiH na rub novih sukoba i krvoprolića, poručuju iz Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije

Bošnjaci koji žive u Sloveniji duboko su zabrinuti stanjem u Bosni i Hercegovini, pa su odlučili pisati visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Cilj njihovog pismo upućenog na Schmidtovu adresu, ali i adrese institucija Evropske Unije te vođa evropskih zemalja, je poduzimanje konkretnih mjera u cilju zaštite bošnjačkih povratnika na područje entiteta Republika Srpska.

ATMOSFERA STRAHA

Pismo koje su ustupili našoj redakciji, a koje potpisuje predsjednik Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije Elvis Alukić, prenosimo u cijelosti.

“U entitetu RS u BiH u posljednjih 25 godina dolazi do sve učestalijeg psihičkog maltretiranja Bošnjaka od strane bivše i trenutne politike i vodstva tog istog entiteta. Svjedoci smo stalnih prijetnji otcjepljenjem tog entiteta, nepriznavanja Ustavnog suda BiH, nepriznavanja drugih institucija BiH kao države, izvođenja skupova koji su namijenjeni isključivo srpskoj populaciji, gdje je prisutan govor mržnje, kontinuiranog slavljenja neustavnog dana RS-a, redovnog veličanja ratnih zločinaca i negiranja srebreničkog genocida u javnosti koje se ne sankcionira, vrijeđanja žrtava genocida na sportskim događajima koje se ne sankcionira, negiranja bosanskog jezika, negiranja prava bošnjačkoj djeci da u školama uče bosanski jezik i da uče po bosanskom programu, već moraju učiti po srbijanskom programu u sklopu kojeg kod predmeta historija uče kako se zlo kroz kojeg su prošli njihovi roditelji, djedovi i nane devedesetih, nije ni desilo, itd! Sve to dovodi Bošnjake u situaciju da više ne vide nikakav izlaz, niti realne mogućnosti za pomirenje i budući život u tom entitetu.

Prije 30 godina Bošnjaci i Bošnjakinje na području kojeg je kontrolisala Vojska RS, proganjani su, ubijani, silovani, zatvarani, maltretirani, mučeni, ponižavani, opljačkani… Danas se ono malo povratnika Bošnjaka, koji su se vratili u svoje obnovljene domove, konstantno dovodi u situaciju poniženja, i stvara se atmosfera straha koja prijeti da se zlo sa početka 90-ih može ponoviti. Prijave policiji i tužilaštvu ne rezultiraju osudom onih koji tu atmosferu straha na različite načine kreiraju. To samo pokazuje da je na djelu nastavak plana progona Bošnjaka sa tog područja drugim sredstvima.

U zadnjih godinu dana, dok Putinova Rusija izvodi agresiju na Ukrajinu veoma sličnu agresiji Srbije nad BiH 90-ih, rukovodstvo entiteta RS podržava ruske agresore i suprotstavlja se uvođenju sankcija Rusiji, što je totalno suprotno stavu Europe i zapada te većine drugih država gdje vlada demokracija. Ipak, stiče se dojam da taj izraziti proruski stav vlasti RS-a nikom u Europskoj uniji ne smeta. Otkud takva mjera tolerancije?

ZAHTJEVI

Zbog svega gore navedenog u ime Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije od vas kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH tražimo da usvojite:

– urgentne sankcije predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku zbog javnog govora mržnje i kontinuiranog negiranja genocida počinjenog u Srebrenici,

– urgentne sankcije Tužilaštvu BiH zbog toga što negatora genocida g. Dodika još uvijek sudski ne progoni,

– urgentne sankcije gradonačelniku Banje Luke Draški Stanivukoviću zbog govora mržnje na javnim skupovima gdje se ponaša kao da je gradonačelnik samo srpskog naroda, a ne svih stanovnika Banje Luke,

– urgentne sankcije predsjedniku stranke DNS Nenadu Nešiću zbog namjernih provokativnih gesti ispred parlamenta, kojima vrijeđa sve stradale civile tako u Sarajevu kao i ostalim gradovima BiH,

– urgentne sankcije svima koji su odgovorni za organizaciju proslave dana RS od trenutka kada je isti od strane Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim. Tu zahtijevamo sankcije organizatorima i ostalim političarima koji su bili dio povorki kako iz BiH, tako i iz drugih država.

– urgentne sankcije predsjedniku stranke HDZ Draganu Čoviću koji politiku vodstva RS podržava i time posredno pridonosi tome da se život Bošnjacima u RS dodatno pogorša,

– urgentno zamrzavanje financijskih sredstva od strane EU entitetu RS kao i MMF-ovih kredita, dok god se odnos vodstva tog entiteta prema nesrpskom stanovništvu radikalno na popravi,

– zaustavljanje maltretiranja Bošnjaka u Prijedoru zbog hutbe ef. Amira Mahića: posljednjih dana se u Opštini Prijedor izvodi javni linč nad ef. Amirom Mahićem zbog jedne same izjave na hutbi, za koju se isti javno izvinio. No policijski pritisci se sad ne izvode samo nad ef. Mahićem, već i nad svim Bošnjacima koji su bili prisutni u džamiji u vrijeme kad je sporna izjava izrečena. Tražimo da prijedorska policija prestane sa tim maltretiranjima, a za ef. Mahića tražimo da policijska i eventualna sudska istraga bude korektna i vođena činjenicama, a ne predrasudama, islamofobijom i nacionalističkom ideologijom.

Ovom prilikom želimo vas opomenuti da vaše dopuštanje i toleriranje nacionalističkog ponašanja političara iz RS vodi BiH na rub novih sukoba i krvoprolića. Odsustvo vaše reakcije znači de facto podršku nastavku ponižavanja i maltretiranja Bošnjaka na području RS. U dobro svih naroda Bosne i Hercegovine i šire regije zahtijevamo od vas, Europe i zapadnih zemalja da urgentno reagirate. U slučaju da nemate hrabrosti to učiniti ili smatrate da to nije vaš posao, tražimo da podnesete ostavku i tako omogućite nekom drugom da čini ono što bi trebala biti uloga visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Vaš odgovor na naše zahtjeve i ispunjenje istih očekujemo najkasnije do 14. marta 2023. U suprotnom ćemo sve prognane preživjele Bošnjake diljem Europe pozvati na demonstracije koje ćemo izvoditi dok god se ne riješe naši zahtjevi.

RUKA POMIRENJA

Već trideset godina trpimo i čekamo da nam se pruži ruka pomirenja kao najviše stradalom narodu u Europi poslije Drugog svjetskog rata. U zamjenu dobivamo negiranje genocida, svekoliko nipodaštavanje i otvorene prijetnje. Naš zahtjev nije vezan samo za dobro Bošnjaka nego i za dobro svih drugih građana BiH koji žele mir i normalan život.

Bošnjački kulturni savez Slovenije je krovna organizacija Bošnjaka u Sloveniji koja posredno predstavlja više od 100.000 Bošnjaka koji žive na području Slovenije. Ne možemo gledati mirno niti možemo ignorirati sve ono kroz šta prolaze članovi naših porodica, koji još žive u Bosni i Hercegovini, pogotovo oni koji žive u mjestima, koja se nalaze u entitetu Republika Srpska.

Pored vas, poštovani visoki predstavniče, ovo pismo šaljemo i na sve institucije Europske unije te vođama europskih zemalja.”

Oslobođenje

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ma gde ste muslimani iz Slovenije…zašto pobjegoste iz BiH???? Kad vam je toliko lepa…!!!!
Samo vi zahtevajte šta bi vama bilo najbolje a drugi (stranci) će vam želje ispunjavti!?
Nema bosanaca i hercegova, Bosna i Hercegovina, tri naroda (srbi, katolici i muslimani od 1974-e)..
Uživajte u deželi….

[…] Bošnjaci u Sloveniji uputili zahtjeve Schmidtu: Odgovor očekujemo do 14. marta […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x