Bošnjak je bio posljednji turbetar Poslanikova turbeta

Junuz ef. Sokolović rodio se 1875. godine u selu Sokol. Potomak je porodice velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića, od roditelja Ahmed-efendije i majke Đulba-hanume, rođene Salihbegović. Mekteb je završio u Rudom, a roditelji su ga htjeli upisati u medresu – u Sarajevo ili u Istanbul. Prema jednoj predaji, mladi Junuz sanjao je čudan san u kome je pozivan da dođe u Istanbul i tu pohađa medresu, što je ispričao svojima, nakon čega ga tamo i poslaše.

Završivši medresu, hifz i sufijska učenja te postavši muderris, vratio se u rodni kraj i oženio Hanka-hanumu. Nakon rođenja sina Sinanudina 1911. godine, hafiz je iz Priboja, u kojem je bio na službi, prešao s porodicom u Sarajevo. Napisao je molbu za posao, ali mu je odbijena. Kasnije, 1912. godine, ipak je postavljen za imama i hatiba u džematu Kobilja Glava.

Kada je Sinanudin napunio tri godine, umrla je hanuma Hanka. Junuz je tada usnio tri sna (nakon prva dva nije reagirao) u kojima je pozivan na hadž i da u Medini zatraži ključ od Poslanikovog turbeta. Budući da je bio siromašan, a nije imao kome ostaviti sina, spustio ga je u sepet vežući ga kaišima sebi za leđa, a onda krenuo pješke na hadž.

Tako je hafiz ef. Junuz obavio hadž s trogodišnjim Sinanom u sepetu.

Predaja kaže da je stigavši nakon obavljenog hadža u Medinu otišao čuvaru ulaza u Harem i obratio mu se riječima: “Daj mi ključ.” Ovaj se nije iznenadio pa mu je odgovorio: “Vidi, ja sam baš tebe sanjao kako ti dajem ključ.” I tako je Junuz-efendija postao turbedar Poslanikovog turbeta.

Izvor: Mirsad Sinanović – “Hadži Junuz Sokolović bio je posljednji poslanikov turbedar”

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x