Akademik Ferid Muhić: Oni koji negiraju Bošnjake kao narod i naciju neka znaju da će, ako Bog da, Bošnjaci opstati!

Podijelite ovaj članak:

Bošnjaci će opstati, piše akademik Ferid Muhić

O BOŠNJACIMA I BOSNI, ZNANJEM I STRPLJIVO

Rijetka ptica je ovaj SK. Toliko često se javlja na svim medijima, da je dovoljno navesti mu samo inicijale. Ne, ti inicijali ne znače “Srpski kadar“, iako se baš zgodno poklapaju sa njihovim stavovima koje u svoje ime pokušava poturiti Bošnjacima. Po tome je SK rijetka ptica, jer dok ptica kukavica potura svoja jaja u tuđa gnijezda, on potura tuđa jaja u svoja gnijezda. U svom zaludnom poslu je jednako neumoran kao i u javnom pokazivanju svog neznanja. Posebna vrsta egzibicionizma, po svemu sudeći. Klasični egzibicionisti bestidno otkrivaju svoju tjelesnu golotinju na javnom mjestu da bi sablaznili pristojne ljude. I što manje imaju pokazati, to više žude da se razgole. SK nepromišljeno otkriva svoju intelektualnu golotinju iako je već odavno jasno da nema šta pokazati.

Nakon što su mu propali svi pokušaji da se citiranjem tuđih stavova, sam prikaže znalcem, sada se opet vratio lingvistici. Ovaj put se pozvao na “…našeg velikog lingvistu (…) koji nedvosmisleno tvrdi da je Bosanac jedini pravi logični (ispravno je: “logički“) i gramatički izraz za pripadnost našem narodu i da se iz imenice Bosna ne može izvesti ni jedna druga riječ osim Bosanac“.

Eto ti sad!? Čak i kada bi to bilo tačno, zavrijedilo bi ga samo notirati kao zanimljiv logički i gramatički izuzetak, bez ikakvog efekta na činjenicu da je narodno i nacionalno ime tog naroda Bošnjaci, a ne “Bosanci“! Ali ta pusta želja SK da javno pokaže svoje neznanje, opet ga je uvalila u neprilike. Uz svo poštovanje velikog lingviste, čije ime neću spomenuti, jer ne znam koliko ga je SK tačno citirao (znajući njegovu naviku da izvrće iskaze i mijenja stavove), činjenica je da se iz imenice Bosna, logički i gramatički, u duhu bosanskog jezika može izvesti upravo riječ Bošnjak!

Primjer:

Čovjek koji se bolje služi desnom rukom i nogom jeste: Dešnjak!

Desna = Dešnjak, a ne Desanac; Bosna = Bošnjak, a ne Bosanac.

Navešću jedan još upečatljiviji primjer, a ima ih desetine.

Imenica “Lijeska“ plod lijeske, izveden iz njenog imena glasi: Lješnjak!

Lijeska = Lješnjak, a ne Lijeskanac!

SK ne poznaje ni duh bosanskog jezika, ali mu to ne smeta da 349 delegata koji su 28. septembra 1993. godine, u granatiranom Sarajevu jednoglasno donijeli odluku da Bošnjaci vrate svoje izvorno narodno i nacionalno ime, proglasi za prevarante koji su “Bošnjacima podvalili da su Bošnjaci“, i da istovremeno izjavi da su i Srbima i Hrvatima podvalili oni koji su im rekli da su nacije! Čime objasniti toliku drskost? Neznanjem? Bezobrazlukom? Nekim skrivenim interesom?

Šta god bilo, ja slijedim svoju obavezu da činim dobra djela i odvraćam od loših – znanjem, lijepim načinom i strpljivo – koliko je u mojoj moći. Od jučer se među one kojima smetaju Bošnjaci, utrpao se i NL, notorno poznati prevrtljivac. Iako mu dugujem, zahvalnost što me na grafici stavio u isti saf sa efendijom Reis-ul-ulemom Kavazovićem i gospodinom Silajdžićem, moram mu javno zamjeriti što se izruguje sa šehidima i što se drvljem i kamenjem baca na sve Bošnjake koji su odbranili Bosnu i koji su spremni da je brane i ubuduće! Nemojte tako, NL, vidite da vam to vaši inicijali savjetuju: N(ije) L(ijepo)! Klevete i ambicije plaćenika, srebroljubaca i lovaca na funkcije su jedno, ali i čak i oni najnemoralniji među njima treba da znaju: Postoje neke svete teme u koje se naprosto ne dira!

Onima koji misle da su moju malenkost, Ferida Muhića, denuncirali navodeći moju izjavu da bi, čak i u hipotetičkoj situaciji uvođenja “Trećeg entiteta“ (Hrvatskog), Bošnjaci opstali i u takozvanoj “fildžan državi“, zahvaljujem što su otvorili ovo pitanje. Nažalost, ono što sam ja eufemistički nazvao “hipotetička situacija“, sve više poprima obrise realne situacije. Čović se još 2010. godine obratio Hrvatima u BiH:“ …iz Mostara, budućeg glavnog grada hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini. Moramo svu svoju snagu usmjeriti da građanima Bosne i Hercegovine kažemo kako je treći entitet ili treća federalna jedinica s hrvatskom većinom jedina realnost naše zemlje.“

Pri tom je precizirao: “Hoće li se to zvati treći entitet ili federalna jedinica, manje je važno od toga da ima svoju izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.” Uz to se hvali da je “treći entitet mogao dobuti da je htjeo”, odnosni, “da ga može dobiti kad hoće”. Oni koji negiraju Bošnjake kao narod i naciju, oni koji ih podcjenjuju, koliko god se trudili da im izbrišu ime, kakvim god vradžbinama i sihirima pribjegavali u svojoj primitivnoj mržnji, neka znaju da će, ako Bog da, Bošnjaci opstati! Hiljade kuća su im zapalili, hiljade novih su sagradili. Hiljadu džamija su im porušili, hiljadu i pet stotina novih su podigli. Zar niste znali da zemlja živi u narodu, kroz narod!? Da Bosna nije teritorija na kojoj žive Bošnjaci, nego da je Bosna zemlja koja živi u Bošnjacima!? Mislite da javno potkazujete Ferida Muhića ističući da živi u Makedoniji. Da, Ferid Muhić živi u Makedoniji, ali u Feridu Muhiću živi Bosna! Ferid Muhić je rođen u srcu Bosne, gdje su njegovi svoji na svome od bitke na Mohaču. U vama nije ostalo ni “B” od Bosne i od Bošnjak! Zato vama nije ni do Bosne ni do Bošnjaka.

Ali znajte! Dok je Bošnjaka – biće i Bosne! Bez Bosne – nema ni Bošnjaka! Taman da joj cijeloj promijene ime, Bosna će zauvijek ostati Bosna. U Bošnjacima! Taman sve Bošnjake prognali kao nekada Židove, svu će Bosnu ponijeti sa sobom. Gdje god da odu, Bošnjaci Bosnu nose sa sobom. Bosna i jeste Bosna, jer je u Bošnjacima živa i istinska! Bošnjaci su duša Bosne, a dušu ni jednom narodu još niko nije mogao uzeti.

Bosna je stoljećima bila paradigma etničke, vjerske i kulture tolerancije. Zato što su sol Bosne oduvijek bili upravo Bošnjaci. Današnja realnost Bosne jeste zajedničko postojanje tri najbrojnije nacije: Bošnjaka, Srba i Hrvata, uz predstavnike svih ostalih nacija koji u njoj žive. Prirodno je što svaka od njih insistira na sopstvenom identitetu. “Jugoslovnestvo“ kralja Aleksandra je propalo, jer je predstavljalo virtuelnu naciju, puki konstrukt nacije. Jugoslovenstvo SFR Jugoslavije je propalo, jer je također predstavljalo virtuelnu naciju, administrativni konstrukt nacije.

Svi koji žive u državi Bosni i Hercegovini, sasvim jednostavno i jasno jesu “građani Bosne i Hercegovine”, a ne nekakvi fiktivni “Bosanci”, tačnije rečeno, (zbog imena države): “Bosanci i Hercegovci”, koji su također samo virtuelna nacija i pokušaj nametanja administrativnog konstrukta kao surogata nacije! Čak i u Sloveniji, sa 85% etničkih Slovenaca, neće se predsjednik obratiti “svim Slovencima”, nego “svim građanima Slovenije”. Samo bi u Bosni i Hercegovini, umjesto “svih građana BiH”, htjeli nametnuti nekakve “Bosance”. Njihov cilj je više nego providan: izbrisati Bošnjake, da bi lakše podijeli Bosnu i Hercegovinu prema planu Tuđmana i Miloševića.

Eto zato je očuvanje nacionalnog imena Bošnjaka i revitalizacija bošnjaštva, ključni uslov za opstanak same Bosne kao historijske, religijski, etnički i kulturno paradigmatično tolerantne evropske i svjetske činjenice.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Akademik Ferid Muhić: Oni koji negiraju Bošnjake kao narod i naciju neka znaju da će, ako Bog da,… Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

[…] Akademik Ferid Muhić: Oni koji negiraju Bošnjake kao narod i naciju neka znaju da će, ako Bog da,… […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x