Bošnjak oženio Islanđanku: Sin i ja ćemo navijati za BiH, a supruga i kćerka za Island

Podijelite ovaj članak:

Da nas Bošnjaka svugdje ima, te da smo uspješni gdje god nas sudbina odvede, upravo pokazuje i priča Saliha Porče. 

Prije tri decenije otišao je na Island, osvojio tri titule, igrao evropsko fudbalsko takmičenje protiv engleskog premijerligaša. Oženio se i dobio troje djece.

– Ja sam seljačko dijete iz Prnjavora, kazao je za N1 na početku razgovora raspoloženi sagovornik, Salih Porča, pa dodao:

– Imao sam petnaest godina kada sam počeo igrati veliki fudbal u mom Prnjavoru. Odmah sam zaigrao za prvi tim, pa sam trebao otići u banjalučki Borac, ali se to nije desilo. Zatim je bivši golman reprezentacije Jugoslavije Marijan Jantoljak došao po mene i odveo u Rijeku. Kao i svako dijete, imao sam želju da budem profesionalac. Proveo sam tu godinu dana i nisam imao veliko strpljenje, želio sam da igram. Vratio sam se kući, pa onda otišao u ljubljansku Olimpiju, nakon čega je uslijedila ponuda za Island.

Potpis na ugovor za islandski Selfoss, Porča je parafirao krajem 1989. godine, a 4. februara 1990. stigao je na Island. Pune 33 godine njegov život je fudbal u ovoj državi.

– Deset godina sam bio fudbaler. I imao sam veliku volju da treniram mlađe kategorije. Moj kum Idriz Dervić prvi je stranac, koji je ikada zaigrao u reprezentaciji Islanda. Zajedno sa njim sam stigao i nakon dvije godine su nam ponudili državljanstvo kako bi mogli igrati za nacionalni tim. Mi smo u to vrijeme i uzeli državljanstvo, kazao je Porča.

Bogato fudbalsko iskustvo Porča je sumirao igrajući za najveće islandske klubove Selfoss, Fylkir, Valur, KR Reykjavík i Breidablik.

– Nisam brojao…Haha. Ali u prosjeku smo po sezoni igrali od 20 do 25 utakmica, kada pomožite ima sigurno preko 200 utakmica. Igrao sam veznog. Bilo je tu i postignutih golova mnogo, nemam tačne podatke, ali mogu vam dostaviti, kazao je Porča.

Veseli Bosanac imao je uspješnu igračku karijeru, jer je tri puta osvojio Kup Islanda. KR Reykjaviku sa saigračima donio je dva pehara 1994. i 1995. godine, a 1992. isti posao napravio je sa Valurom.

Tada 29-godišnji Porča igrao je dvije utakmice u Kupu pobjednika Kupova u dresu KR Reykjavíka protiv Evertona. Prva utakmica odigrana je 14. septembra 1995. godine u kojoj je islandska ekipa poražena 3:2, a četrnaest dana kasnije Karamele su slavile i na Goodison Parku 3:1.

Da li je bilo kvaliteta da se zaigra i za reprezentaciju Bosnu i Hercegovine, Salih je dao iskren odgovar.

– Pošteno da kažem, to je bilo malo dalje, poručio je Porča.

On je potom otkrio nekoliko detalja o prvom protivniku Zmajeva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se igra sljedeće godine u Njemačkoj.

– Predsjednica fudbalskog saveza Islanda je žena. Njeno ime je Vanda Sigurgeirsdóttir. Svojevremeno je igrala fudbal devedestih godina. Ona kaže da je dosta bilo prijateljskih utakmica i da se moraju osvrnuti na dobar rezultat. Trener Arnar Vidarsson je mlad i perspektivan, ali nije dobio nijednu pravu utakmicu. Pobijedio je Farska ostrva, Lihtenštajn i Venecuelu. Bili su pravi skandali ovdje. Stari igrači pravili su privatne probleme. Sve je ‘srušeno’. Mladi igrači nisu kvalitetni kao stari. Nema tu ni iskustva. Igraju po malim klubovima. Pošteno da vam kažem, oni se nadaju, takvi su ljudi. Hoće veliko i puno, ali šta će dati, to je pitanje. Kapiten Aron Gunnarsson i Rúrik Gíslason ne igraju, imaju  kartone. Birkir Bjarnason, član Adane iz Turske, također nije pozvan, jer ne igra dovoljno u Turskoj. Albert Gudmundsson iz italijanske Genoe dobio je poziv, ali nije se odzvao u svađi je sa trenerom, kazao je Porča.

Na pitanje za koga će navijati u utakmici između BiH i Islanda, Porča je rekao kako će on i sin navijati za Zmajeve, a supruga i kćerka za Island.

– Uhh… Sin mi je krv bosanska. Valdimar i ja ćemo navijati za BiH, a supruga i kćerka za Island. Dakle, omjer navijačkih snaga u domu je 2:2. Treće kćerka nije tu, ona studira medicinu na Islandu. Ako ne bude 3:0 za BiH, onda neće biti dobro. BiH će biti druga u grupi, Slovačka treća, kažem Islanđanima nema šanse da budete drugi, poručio je Porča.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x