Bosnu su pljačkali svi: Oteti kupreški dragulj

Podijelite ovaj članak:

Bosnu su pljačkali svi. I strani i domaći. Sa istim žarom je pljačkaju i dan danas. O kojim razmjerema pljačke je riječ govori jedan historijski podatak do kojeg smo došli. Naime, gore od toga kada ti neprijatelj nanese zlo je samo kada ti to isto uradi tvoj prijatelj.

Na temu krađe, otuđenja, smišljenog otimanja naših vrijednih historijskih i kulturnih artefakata prenosimo vam pisanje Fra Bono Perišića, Revija Dobri pastir, 1964, str.298 gdje je prenio sljedeći događaj:

„ Početkom 19 stoljeća kupreški župnik fra Andrija Sunarić kupio je od nekog čobančeta za 2 groša dragulj kome nisu znali vrijednost. Sunarić ga je poklonio francuskom konzulu Piere-Davidu a on caru Napoleonu I. Stručnjaci su procjenili vrijednost dragulja na nevjerovatnih 500.000 franaka!”

Na žalost, ne želeći da stvari nazove pravim imenom a to je krađa, Fra Perišić je još tada propustio priliku da ukaže na ovu pojavu koja se Bosni obijala o glavu cijelo doba vladavine Osmanskog carstva preko Austrougarske monarhije, Titove Jugoslavije i sada ovog u svijetu neviđenog političkog sistema i uređenja.

Da li će doći vrijeme kada će Bosna tražiti povrat svojih otetih, ukradenih, na prevaru odnesenih umjetnina i zlatnog nakita?

Uvjereni smo da će ovo vrijeme doći ukoliko mi sebe i naše shvatanje historije promjenime čime ćemo moći utjecati i na našu budućnost.

Izvor: Bošnjani
Ljiljan.ba

Foto: Napoleonov mač 

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Bosnu su pljačkali svi: Oteti kupreški dragulj […]

[…] Bosnu su pljačkali svi: Oteti kupreški dragulj […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x