Bračni par Trifunović donirao milion dolara Institutu za majku i dijete

Podijelite ovaj članak:

Ne tako davne 2016. godine Institut za majku i dijete u Beogradu dobio je nevjerovatnu donaciju od milion kanadskih dolara za koju je tadašnji direktor te zdravstvene institucije dr Radoje Simić rekao da je bez presedana te da se tako nešto nije dogodilo decenijama ali se, nažalost, do danas zaboravilo.

Donator nije bio neki poznati glumac ili sportista, donatori su bili baka i djeda Đuro i Ilinka Trifunović, ljudi koji ne samo da nisu živjeli u Srbiji nego su u vihoru balkanskih previranja otišli daleko od nje.

– Institut za majku i dijete u Beogradu dobio je donaciju vrijednu 750.000 evra, koju je testamentom zavještao bračni par srpskog porijekla iz Kanade Đuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uređenje više odjeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme – glasila je vijest.

Trifunovićevi su u Kanadu otišli poslije Drugog svjetskog rata a testamentom su svoju životnu ušteđevinu zavještali bolesnoj djeci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

Trifunovići nisu bili tek neki par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dvije sestre koje su tada živjele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučiće ali su odlučili da nakon njihove smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj djeci, piše Blic.

– Đuro i Ilinka Trifunović su bili Srbi iz sela Kosova, iz Dalmacije, a živjeli su u Kanadi i imali su živinarsku farmu. Nisu imali djece i odlučili su da najveći dio nasljedstva ostave nekoj dječjoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu. Njihova rođaka Jelica Radosavljević je predložila da donaciju dobije institut i to je prihvaćeno – ispričao je docent dr Radoje Simić nakon što je otkrio šta su uradili za zdravstvo u Srbiji.

Zahvaljujući njima Institut za majku i dijete potpuno je obnovio odjeljenje dječije patologije, jedino odjeljenje dječije patologije na Balkanu.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x