Bravo: Tuzlanka Maja je osvojila zlatnu nagradu u Koreji za svoj izum

Podijelite ovaj članak:

Maja Halilović, biodizajnerica iz Tuzle je osvojila zlatnu nagradu u Koreji za svoj kreativni izum “biomaterijal iz organskog otpada: biosvijeća”, objavio je dr. Edhem Čustović. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

Domaćin dodjele nagrada bio je Korejski ured za intelektualnu svojinu (KIPO), a organizirala je Korejsko udruženje žena pronalazača (KWIA)

Korean Intellectual Property Office je ured za patente i zavod za intelektualno vlasništvo Južne Koreje i vuče korijene iz kasnih 1940-ih, ali je osnovan 1977.

Maja je biodizajner, što znači da radim s organskim otpadom i živim jednoćelijskim organizmima kako bih inovirala nove biorazgradive materijale za potrebe dizajna.

Dobitnica je nagrade za inovativnu ideju ženskog poduzetništva i dobitnica Balkan Green Ideas BiH 2022. Izlagala u Londonu, Ljubljani, Brnu, Kelnu, Beogradu i nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Njen rad je izložen na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera Imm Cologne u Kelnu u sklopu platforme Pure Talents za predstavljanje mladih dizajnera. Ima i radove koji su ušli u uži izbor za nominaciju za najbolji dizajn na Međunarodnom studentskom bijenalu.

2022. godine učestvovala je u programu Evropske prijestolnice kulture, gdje je držala predavanja, radionice, izložbe, te razgovore i diskusije sa umjetnicima, dizajnerima i naučnicima o biodizajnu.

Trenutno drži predavanja o svom istraživačkom radu iz oblasti biodizajna. Održava radionice o proizvodnji biomaterijala. Držim predavanja o klimatskim promjenama, zelenom pranju, ekologiji, zero waste praksi. Maja takodjer pomažem kompanijama da iskoriste svoj otpad u nove svrhe, poručio je Čustović uz pohvale za Maju, iskazujuću posebnu radost jer je jedne prilike i sam slušao njena predavanja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x