Ponos: Naša Irma Karabegović doktorirala u Roterdamu

Podijelite ovaj članak:

Ovu prekrasnu vijest je sa nama podijelio dr. Edhem Čustović. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

Čestitamo našoj novoj doktorici nauka dr Irmi Karabegović koja je odbranila tezu na Univerzitetu Erasmus Roterdamu. Njena disertacija “Razdvojiti uticaj faktora životnog stila na zdravlje i bolesti: molekularno epidemiološki pristup .

Tokom prošlog stoljeća, naš životni vijek se više nego udvostručio zahvaljujući napretku u istraživanju, tehnologiji, boljoj ishrani i medicini. Međutim, ovaj duži vijek trajanja dolazi s određenim poslijedicama. Iako živimo duže, ove stečene godine života obično su praćene prisustvom jedne ili više hroničnih bolesti.

Kako bi se spriječilo pojavljivanje ovih bolesti, fokus Irminog rada je bio na intervenciji faktora zdravog načina života. Iako postoji snažna veza između faktora načina života i hroničnih bolesti, tačni mehanizmi još nisu u potpunosti shvaćeni.

Epigenetika, na koju mogu utjecati faktori načina života, može igrati ključnu ulogu u riziku od bolesti. Kao rezultat toga, u Irminoj tezi ispitani su epigenetske mehanizmi kao potencijalna temeljna veza između faktora načina života i kroničnih bolesti. Istraživanjem ovih mehanizama može se steći bolje razumijevanje veze između faktora načina života i kroničnih bolesti, što dovodi do poboljšanih preventivnih mjera.

Irma se zahvalia svojim divnim profesorima: Silvani Maas i Soroushu Mohammadi.

“Najveća zahvalnost ide porodici Karabegović koja mi je dala idealnu kombinaciju genetike i epigenetike. Ova mješavina me oblikovala u odlučnu osobu koja nikada ne odustaje, bez obzira na izazove s kojima se suočava. Moje najveće dostignuće u životu je što te činim ponosnim, odmor su fini detalji.” kaže Irma.

Mislim da zagrljaj na slici govori sve.

Irma čestitam u ime svih nas u globalnoj mreži istraživača Bosne i Hercegovine, stoji u objavi.

Senzor.ba ekipa se pridružuje čestitkama vrijednoj Irmi koja, zajedno sa brojnim našim drugim naučnicima, predstavlja Bosnu i Hercegovinu u najljepšem svjetlu širom svijeta.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ponos: Naša Irma Karabegović doktorirala u Roterdamu […]

[…] Ponos: Naša Irma Karabegović doktorirala u Roterdamu Post Views: 7 Podijelite ovaj članak: […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x